Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του  KOUZINA 2022 πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στην Πλατεία Δημαρχείου Αρναίας από τον Δήμο Αριστοτέλη. Κατά τη διάρκειά της ο Δήμαρχος Στυλιανός Βαλιάνος έκανε και έναν σύντομι απολογισμό της φετινής διοργάνωσης, η οποία:

  • προώθησε την Ανατολική Χαλκιδική σε επτά (7) ευρωπαϊκές χώρες,
  • πρόσθεσε ένα ακόμη συμβόλαιο συνεργασίας με την Αυστρία στον κατάλογο των επαγγελματικών επιτυχιών της περιοχής και
  • ισχυροποίησε ένα δεύτερο με την ιταλική τουριστική αγορά.

Όπως τόνισε μιλώντας στο XalkidikiPolitiki ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Βαλιάνος «Η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα γίνονται το όχημα προβολής του τόπου μας. Το «Κουζίνα» είναι αυτό που συνθέτει δυνάμει, ανθρώπους και παραδόσεις αποδίδοντας στην τοπική κοιννωία ένα μοναδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα».

Η εκδήλωση στην πλατεία Αρναίας είχε χαρακτήρα γιορτής. Το πολιτιστικό της κομμάτι περιελάμβανε μουσική παράσταση υπό τους ήχους των χάλκινων της Μπάντας της Φλώρινας του Λάζαρου Βαλκάνη. Η ατμόσφαιρα ήταν μοναδική όπως και η ήπια θερινή βραδιά που αποχαιρετούσε σταδιακά το καλοκαίρι. Εξού και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου από όλη τη Χαλκιδική και όχι μόνο, γεγονός που δικαίωσε για τους κόπους τους, τους συντελεστές, τον δήμο, και όλους τους εθελοντές που βοήθησαν.

Η παρουσίαση του KOUZINA εστίασε στον ρόλο της γαστρονομίας στο marketing του ελληνικού τουρισμού, αλλά και στον ρόλο της διοργάνωσης στο marketing του τοπικού τουρισμού. Στην εκδήλωση ήταν παρών ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας που τόνισε μεταξύ άλλων: «Το πρόγραμμα είναι γνωστό σε μας που το παρακολουθούμε εδώ και χρόνια. Φέτος όμως με την εξωστρέφεια του δήμου Αριστοτέλη παίρνει μια άλλη δυναμική και δίνει τη δυνατότητα στα τοπικά προϊόντα να κάνουν άνοιγμα προς νέες αγορές. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έχουμε κάνει πολλές ενέργειες για να ωθήσουμε τη Χαλκιδική να αναδείξει τον πλούτο της. Το μέλι, η ελιά και τα βότανα, πρέπει να τα ωθήσουμε ώστε να βοηθηθεί και η οικονομία μας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η εκδήλωση δίνει την εικόνα της συνεργασίας που άλλωστε πρέπει να ακολουθήσουμε σε όλους τους τομείς. Συγχαρητήρια σε όλους για το πρόγραμμα, ιδιαίτερα όμως στον δήμαρχο Αριστοτέλη που πήρε στην πλάτη του το πρόγραμμα και αυτό το παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι.

Όπως περιέγραψε η Μαρία Πάππα εκ των υπευθύνων της εκδήλωσης από τον τουριστικό Οργανισμό «Προ του Άθω Περιοχή», το «Κουζίνα» ξεκίνησε το 2011 εντελώς τυχαία και χωρίς κανείς να σχεδιάζει τη συνεργασία δεκάδων παραγωγών και όλα όσα ακολούθησαν. Ωστόσο, στην περίοδο της πανδημίας προκαλεί πολύ μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε, φυσικά με μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης έγινε και η βράβευση των συντελεστών της διοργάνωσης του 2021.