Το κτίριο του παλαιού αρσανά, του Μετοχικού συγκροτήματος της Μονής Βατοπεδίου στην παραλία της Νέας Τρίγλιας του Δήμου Νέας Προποντίδας αποτελεί ένα μοναδικό οικοδόμημα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το 1983 ως νεότερο μνημείο.

Το εν λόγω κτήριο παρά την μοναδική ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική του αξία, σήμερα αντιμετωπίζει εγκατάλειψη, ενώ έχει καθοριστεί ως δημόσιο κτίσμα εντός παλαιού αιγιαλού και ζώνης παραλίας.

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας έχει προχωρήσει σε διαδικασίες εξαίρεσης του κτίσματος από την ζώνη παραλίας κι αιγιαλού, ώστε να μπορέσει να το αξιοποιήσει ως χώρο πολιτισμού, εδώ και δύο χρόνια. Μέχρι σήμερα όμως καμία ενέργεια δεν έχει προχωρήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Το θέμα έρχεται στη βουλή των Ελλήνων με ερώτηση της βουλευτού Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα η οποία απευθύνεται στα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού κι Αθλητισμού, ρωτώντας αν θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες εξαίρεσης του κτίσματος από την ζώνη παραλίας κι αιγιαλού, ώστε να παραχωρηθεί στο Δήμο Νέας Προποντίδας και επίσης αν θα στηρίξουν τον Δήμο Νέας Προποντίδας στις προσπάθειες διάσωσης κι ανάδειξης του κτιρίου. Σημειώνεται επιπλέον πως το κτίριο κινδυνεύει κάθε μέρα που περνάει και μένει αναξιοποίητο.