Με το βλέμμα στραμμένο σε πιθανό κύκλωμα που εξέδιδε “μαϊμού” πιστοποιητικά εμβολιασμού εξετάζουν οι αρχές όλα τα στοιχεία για τους εικονικούς εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ οι κάτοικοι της περιοχής δεν ξεπερνούν τις 6.000. Το παράδοξο είναι πως στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας έχουν γίνει 40.000 εμβολιασμοί. Τα επιπλέον εμβόλια φέρονται ότι έγιναν σε πολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από περιοχή όπου κατάγεται η υπάλληλος που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών.

Πώς δρούσε η υπάλληλος με τη συνεργό της

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διοικητική υπάλληλος είχε ως συνεργό τουλάχιστον μία νοσηλεύτρια, από την οποία είχε πάρει κωδικούς, προκειμένου να περάσει στο σύστημα τους εικονικούς εμβολιασμούς.

Τουλάχιστον 47 άτομα φαίνεται να εμβολιάστηκαν εικονικά τον Αύγουστο με τις αρχές να μην . Ωστόσο, οι αρχές αποκλείουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαϊμού πιστοποιητικών.

Από τους κωδικούς, οι αρχές έχουν εξακριβώσει την ταυτότητα του χρήστη που οδηγεί στη νοσηλεύτρια η οποία φαίνεται να είναι συνεργός και να έκανε την επιβεβαίωση του εμβολιασμού. Η ίδια θα δώσει εξηγήσεις τις επόμενες ημέρες.

Ποινικές διώξεις και στους εικονικά εμβολιασθέντες

Η άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος, με βάσει τις διατάξεις για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού δεν αποκλείεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών.

Με τον τρόπο αυτό θα αρθεί το τραπεζικό απόρρητο των εικονικά εμπλεκομένων προκειμένου να διαπιστωθούν αδικαιολόγητες εισροές χρημάτων και εφόσον διαπιστωθεί ότι κάποιοι εικονικά εμβολιασθέντες έχουν δώσει χρήματα και άρα προκύπτει οικονομική συναλλαγή, θα ερευνηθεί αν υπάρχει ευρύτερο κύκλωμα.

Πώς προδόθηκαν οι εικονικοί εμβολιασμοί

Το περασμένο Σάββατο, το Κέντρο Υγείας έκλεισε με έναν αριθμό εμβολιασμών. Παρόλα αυτά δύο εμβόλια περίσσευαν και αυτό ήταν αρκετό για να προδώσει τη δράστιδα.

Εξετάζοντας τις βεβαιώσεις των εικονικά εμβολιασθέντων διαπιστώθηκε η απουσία σφραγίδας. Στη συνέχεια οπότε ειδοποιήθηκε η διοίκηση του κέντρου υγείας αλλά και η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ.

Τη Δευτέρα ο διοικητής της ΥΠΕ Φώτης Σερέτης θα καταθέσει τα πρώτα στοιχεία στον εισαγγελέα Καρδίτσας προβαόνοντας παράλληλα σε μηνύσεις κατά των δεκάδων ατόμων που γνώριζαν ότι έχουν πλαστό πιστοποιητικό και κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα γνωρίζοντας μάλιστα ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό εφόσον κολλούσαν.

Την ίδια στιγμή, άφαντη παραμένει η υπάλληλος που φέρεται να έχει κάνει τους εικονικούς εμβολιασμούς.

Έρευνα και για ψευδή πιστοποιητικά νόσησης ή rapid test

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας εμβολιασμού, σε μια περίοδο που το πρόγραμμα παρουσιάζει επιβράδυνση, χωρίς να έχει κτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Έτσι, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις Υγειονομικές Περιφέρειες για τον εντοπισμό ενδεχομένως και άλλων περιπτώσεων πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, ενώ στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και πιστοποιητικά νόσησης για το ενδεχόμενο να είναι ψευδή.

Εκτός από τους εικονικούς εμβολιασμούς, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και η χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων εργαστηριακών τεστ, rapid ή PCR.

«Ασκείται πίεση στους γιατρούς για να εκδίδονται πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμών και υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο που εξελίσσεται, που έχει να κάνει με τα πλαστά rapid test» ανέφερε η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Αυστηροποίηση νομοθετικού πλαισίου

Αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους εικονικούς εμβολιασμούς προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με αφορμή τα περιστατικά έκδοσης «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού στο εμβολιαστικό κέντρο Παλαμά στην Καρδίτσα.

Ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά δήλωσε ότι «έρχεται ειδικός νόμος για τους μαϊμού εμβολιασμούς».

Ο υπουργός Υγείας παρενέβη άμεσα στην υπόθεση, ζητώντας διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, αλλά και ενημέρωση του εισαγγελέα.

«Αναφορικώς με το περιστατικό στην Καρδίτσα για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά επικοινώνησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του ζήτησα να διατάξει ΕΔΕ και να ενημερώσει άμεσα την εισαγγελία. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά» ανέφερε ο υπουργός Υγείας στο Twitter.