Με μια θεατρική αναδρομή στην Επανάσταση της Χαλκιδικής του 1821, στις 10 & 12 Σεπτεμβρίου, ο δήμος Αριστοτέλη τιμά την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Δυο μουσικοθεατρικές παραγωγές υψηλών προδιαγραφών, με θέμα την Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821, το ξεκίνημά της στα Μαδεμομοχώρια και στο Άγιον Όρος, τη δραματική κορύφωσή της και το ηρωικό τέλος της με την έξοδο και τη σφαγή 400 Ιερισσιωτών στο Μαύρο Αλώνι, αποτελούν τη συμμετοχή του Δήμου Αριστοτέλη στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους.

Το εγχείρημα συνθέτουν: ένα επιτελείο εξαιρετικών ηθοποιών (Στέλιος Ψαρουδάκης, Βασίλης Τιγκριστάρης, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Ευθύμης Γεωργόπουλος) υπό την επιμέλεια του γνωστού σκηνοθέτη Στέλιου Καλαϊτζή. Ιστορικοί τόποι των Μαδεμοχωρίων και της Ιερισσού που θα μετατραπούν σε φυσικό σκηνικό αυτής της αναδρομής, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η συνδρομή των μουσικοχορευτικών συνόλων και των χορωδιών του Δήμου Αριστοτέλη.  Οι δυο παραγωγές θα φιλοξενηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο Άλσος Αριστοτέλη των Σταγείρων και στον Αρχαιολογικό Χώρο των Σιδηροκαυσίων των οθωμανικών χρόνων, και στις 12 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο ίδιο το Μαύρο Αλώνι της Ιερισσού.  Εκεί, θα «ζωντανέψουν» έργα και ημέρες του Εμμανουήλ Παππά, των μελών της Φιλικής Εταιρείας, του ηγουμένου Ευθύμιου της Ι. Μονής Εσφιγμένου, του Καπετάν Χάψα και όλων των ανώνυμων ηρώων που συνέδεσαν το πεπρωμένο τους με ένα από τα πιο ένδοξα κεφάλαια της ιστορίας της Χαλκιδικής και της Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος μιλώντας στο XalkidikiPolitiki «πρόκειται για μια πρωτότυπη θεατρική παραγωγή που θα αναδείξει τις στιγμές της Επανάστασης μέσα από τη θεατρική Τέχνη και μέσα από δύο σπουδαίες αφηγηματικές εκδηλώσεις. Θα συμμετέχουν και τοπικοί φορείς που θα καλύψουν τα χορωδιακά και τα χορευτικά μέρη».

«Η Επανάσταση της Χαλκιδικής είναι αδικημένη μέσα από τα ιστορικά δοκίμια και τα σχολικά βιβλία. Ωστόσο, καθυστέρησε τους Τούρκους που κατέβαιναν από τον Βορρά προς το Νότο και αυτή ήταν η προσφορά της που κρίνεται πολύ σημαντική. Οι παραστάσεις θα μαγνητοσπκοπηθούν για τις επόμενες γενιές και θα αποτελέσουν έναν φόρο τιμής για τους προγόνους μας που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία μας», επεσήμανε ο κ. Βαλιάνος.

Τα δρώμενα βασίζονται στην αφήγηση και στη δραματοποίηση ιστορικών και λογοτεχνικών κειμένων, δημοτικών τραγουδιών και ποίησης, ενώ στα κείμενα αποτυπώνονται χρονολογικά: • Η αναχώρηση του Εμμανουήλ Παπά από την Κωνσταντινούπολη για τη χερσόνησο του Άθω. • Η οργάνωση της Επανάστασης με τη βοήθεια των μοναχών του Αγίου Όρους και ο ρόλος της Φιλικής Εταιρίας. • Η επίθεση στον Πολύγυρο από τον Γιουσούφ Μπέη και η κήρυξη της Επανάστασης στις Καρυές. • Οι ιστορικές μάχες σε Ιερισσό, Μαδεμοχώρια, Αρναία, Ρεντίνα, Κασσάνδρα, κ.α. • Η Επανάσταση στην Ιερισσό και ο ρόλος που έπαιξε η περιοχή. • Το Μαύρο Αλώνι και ο Καγκελευτός χορός. • Ο σημαντικός ρόλος του Καπετάν Χάψα και η τελική μάχη στα Βασιλικά.

Οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

  1. Θεατρική παράσταση «Η εξέγερση των Μαδεμοχωριτών», 10 Σεπτεμβρίου 2021, Άλσος Αριστοτέλη, Αρχαιολογικός Χώρος Σιδηροκαυσίων, 20.30 μ.μ..
  2. 2. Θεατρική παράσταση «Η θυσία των 400 Ιερισσιωτών στο “Μαύρο Αλώνι”», με μουσικοχορευτική συμμετοχή κατοίκων στο δρώμενο, 12 Σεπτεμβρίου 2021, Ιστορική Τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι», 20.30 μ.μ.. Συντελεστές Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Καλαϊτζής Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Ελένη Σουμή Συνεργάτης Σκηνοθεσίας: Ευθύμης Χρήστου Επιμέλεια κειμένου: Στέλιος Καλαϊτζής – Ευθύμης Χρήστου Ερμηνεύουν οι: Ευθύμης Γεωργόπουλος Βιργινία Ταμπαροπούλου Βασίλης Τσιγκριστάρης Στέλιος Ψαρουδάκης  Συμμετοχή: Χορευτικό Συγκρότημα Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου Χορευτικός Σύλλογος «Καγκελευτός» Χορευτικό Τμήμα και Χορωδία Συλλόγου «Κλειγένης» Χορωδία Αρναίας  Σημείωμα του Σκηνοθέτη Στέλιου Καλαϊτζή: “Κλαίνε τα δέντρα, κλαίνε, κλαίνε τα κλαριά. Κλαίνε και τα λιμέρια που λιμέριαζα.” «Ήταν άνοιξη πριν 200 χρόνια και τα πουλιά κελάηδησαν με ένα διαφορετικό τραγούδι, τα δέντρα έκλαιγαν, έκλαιγαν και τα κλαριά. Μία θεατρική αφήγηση βασισμένη στα ιστορικά γεγονότα της επανάστασης, προς τιμήν των ηρώων της Χαλκιδικής. Δημοτικά τραγούδια μπλέκονται με την σύγχρονη ποίηση. Ο συνδυασμός του ποιητικού λόγου με τις ιστορικές αναφορές των προσώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επανάσταση συνθέτουν την ιστορία των ανθρώπων που δεν προσκύνησαν τα τουρκικά γιαταγάνια. Το παλικάρι που «με τον ήλιο παράβγαινε» καθώς λέει το τραγούδι, πέταξε πέρα τα σπαθιά. Οι άοπλοι, οι κυκλωμένοι, οι αδύναμοι δεν έσκυβαν το κεφάλι. “Η φλόγα γινηκε φωτιά, γίνηκε αστροπελέκι, πήρε φωτιά η Χαλκιδική, γέμισε επαναστάτες”. Ο φλεγόμενος Ελληνικός Βορράς πύργωσε την Ελευθερία του γένους πάνω στα κόκαλα τα ιερά. Η παράσταση είναι ένας ύμνος στην Ελευθερία, στην αφοσίωση απέναντι στα ιδανικά, στην Ειρήνη…