Την αγωνία των καταναλωτών αναφορικά με τη μείωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης μεταφέρει η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης προς το αρμόδιο Υπουργείο ενόψει μάλιστα ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Οι βενζινοπώλες Θεσσαλονίκης τονίζουν ότι ο εν λόγω φόρος σήμερα είναι με τον Φ.Π.Α. είναι 34,7 λεπτά.  Όπως λένε, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα για τα αστικά κέντρα , θα κυμαίνετε στο 1,050 ευρώ/λίτρο και αναλογικά υψηλότερα για την επαρχία και τα νησιά δηλαδή,  ψηλότερα 31% από την περσινή  περίοδο λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι, το πιθανότερο σενάριο είναι τουλάχιστον να μη μειωθεί.  Θα επαναλάβουμε ότι, η αύξηση του Ε.Φ.Κ στο προϊόν μπήκε προκειμένου να μειώσει το λαθρεμπόριο που εκτιμόταν τότε στο 1 δις ευρώ γεγονός που ποτέ δεν αποδείχτηκε από τα στοιχεία και άρα απέτυχε.

Στην αγορά τα φαινόμενα παρανομίας να αυξάνονται, όπως καταγγέλλεται από τους πρατηριούχους τους ίδιους, ενώ στα υπόλοιπα καύσιμα κίνησης,  παρατηρείται επίσης  οι ελεγκτικές αρχές να μην κάνουν το καθήκον τους όπως θα έπρεπε,  με αποτέλεσμα τα αίτια αυτά να προσθέτουν αναίτιους φόρους.

Σύμφωνα με την Ένωση Βενζινοπωλών ο πολύ υψηλός Ε.Φ.Κ αυτονόητα δημιουργεί το αίσθημα της  αδικίας εξαιτίας της διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης για το αγαθό της θέρμανσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αν μη τι άλλο πρόσβαση στον αγωγό φυσικού αερίου. Η υψηλή τιμή αναγκάζει τον καταναλωτή να χρησιμοποιήσει το τζάκι και τις ξυλόσομπες με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλή ρύπανση στην ατμόσφαιρα τη στιγμή μάλιστα που όλη η Ευρώπη έχει στοχεύσει με διάφορους τρόπους στη μείωση των ρύπων.

Στην ίδια επιστολή προς το Υπουργείο επισημαίνεται επιπλέον ότι  το επίδομα θέρμανσης που δόθηκε κατά την περυσινή περίοδο ήταν λιγότερο από το αναμενόμενο  για τους περισσότερους καταναλωτές και προτείνεται να καταργηθεί αντισταθμιζόμενο με μείωση του Ε.Φ.Κ στα επίπεδα προ  κρίσης, δηλαδή στα 0,06  ευρώ ανά λίτρο. Επίσης κρίνεται αναγκαίο να γίνει  μείωση του Ε.Φ.Κ και στο φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη θέρμανσης μπλε) που προορίζεται για τη θέρμανση ανθρώπων και πωλείται  από τις εγκαταστάσεις των πρατηρίων και των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης,  μέσω του  ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών εκροών αφού πολλοί καταναλωτές προσπερνώντας την κεντρική θέρμανση από αδυναμία, επιλέγουν να ζεστάνουν μόνο συγκεκριμένους χώρους με λιγότερη δαπάνη.  Θεωρούμε δε, αυτονόητο ότι, δε νοείται να πωλείται καύσιμο- όπως  το  φωτιστικό πετρέλαιο-  σε μπιτόνια χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο ασφάλειας και προέλευσης.