Ήταν φθινόπωρο του 2004 όταν στις 11 του Σεπτέμβρη ακόμη ένα αεροπορικό δυστύχημα ήρθε να ταράξει την Ελλάδα και όχι μόνο.

Ένα ελικόπτερο, τύπου ”Σινούκ” πέφτει στην θάλασσα, ανοικτά του Άθωνα, λίγο πριν προσγειωθεί, παρασύροντας στον θάνατο τους επιβάτες τους.

Η είδηση γίνεται παντού γνωστή, με τα Μ.Μ.Ε. να κάνουν λόγο για ένα περίεργο συμβάν το οποίο θα μείνει στην ιστορία ως κάτι ανεξήγητο και μυστυριώδες…

Το μοιραίο αυτό δυστύχημα έκοψε το νήμα της ζωής 17 ανθρώπων, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Χαλκιδική και συγκεκριμένα στο Πόρτο Κουφό.

Το στρατιωτικό ελικόπτερο, ”ΣΙΝΟΥΚ”, μετέφερε στο Άγιο Όρος τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ’ και την συνοδεία του όταν κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή του Πόρτο Κουφό, οκτώ ναυτικά μίλια πριν προσγειωθεί στο Άγιον Όρος.

Από την πτώση έχασαν τη ζωή τους ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος και τα μέλη της συνοδείας του: οι Μητροπολίτες Καρθαγένης Χρυσόστομος και Πηλουσίου Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος, ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος, ο διάκονος Νεκτάριος, ο καθηγούμενος της μονής Μαχαιρά Κύπρου, Αρσένιος, ο σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη, Γιώργος Ξενουδάκης, ο νομικός σύμβουλος Γιώργος Μαύρος, ο τεχνικός σύμβουλος Γιώργος Παπαστεφάνου, ο αστυνομικός-συνοδός Σπύρος Κουρσάρης και ο αδερφός του Πατριάρχη Γιώργος Παπαπέτρου.

Το πλήρωμα αποτελούσαν οι: αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ, ταγματάρχης Παναγιώτης Παπαναστασίου, ανθυπασπιστής Στυλιανός Ράπτης, αρχιλοχίας Παντελεήμων Χατζηβαγγέλης και ο επιλοχίας Παναγιώτης Γολεγός.

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, καθώς σαν σήμερα συνέβη ένα από τα χειρότερα αεροπορικά δυστυχήματα με το ελικόπερο ”ΣΙΝΟΥΚ”, στο οποίο μετέβη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας με την συνοδεία του. Δυστυχώς ύστερα από την πτώση του ελικοπτέρου και οι 17 επιβαίνοντες ανασύρθηκαν νεκροί.
Ο δήμος Σιθωνίας κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, μαζί με τον ιερέα πατέρα Νικόλαο, βρίσκονται στο Πόρτο Κουφό, στον χώρο όπου ανεγέρθηκε το μνημείο προς τιμήν τους, δείχνοντας ότι δεν τους ξεχνά, και κάνοντας μια επιμνημόσυνη δέηση προς ανάπαυση των ψυχών τους”, δήλωσε στο ”xalkidiki politiki” o Δήμαρχος Σιθωνίας, κ. Κυπαρίσσης Ντέμπλας.