Την ιστορία τη μαθαίνεις καλύτερα από τις πηγές της, και ακόμη πιο ευχάριστα όταν συμμετέχεις βιωματικά στα ιστορικά γεγονότα. Έτσι και οι μαθητές της ΣΤ τάξης του δημοτικού σχολείου Αγίου Μάμα είχαν τη χαρά να πάρουν μέρος στην ιστορική ταινία που μόνοι τους δημιούργησαν για την Επανάσταση στη Χαλκιδική και το Άγιο Όρος.

Η ιστορική αυτή ταινία συμμετέχει στον μαθητικό διαγωνισμό για τα 200 χρόνια της επανάστασης του 1821. Βασίζεται στην αφήγηση ιστορικών κειμένων και περιέχει δραματοποιημένες σκηνές με πρωταγωνιστές τους μικρούς μαθητές.

Οι φωνές των παιδιών αποκαλύπτουν τη βαθιά κατανόηση των ιστορικών γεγονότων που σηματοδότησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την εξέλιξη της Επανάστασης το 1821 και την πορεία των πραγμάτων μετέπειτα. Κι αφού – όπως συχνά εκφράζεται και ως παράπονο από πολλούς – δεν έχει γραφτεί σελίδες για την Επανάσταση της Χαλκιδικής στα σχολικά βιβλία, οι μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων τους πήραν στα χέρια τους την κατάσταση και διδάσκουν ιστορία σε όλους μέσα από τη βιντεοπαραγωγή τους. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα που παρατίθεται.

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός εντάσσεται σε μία σειρά δράσεων της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χαλκιδικής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.