Νέο βαρύτατο πλήγμα στην αυτοδιοίκηση θα επιφέρει από τη νέα χρονιά η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων στους δήμους κατά 10% σε σχέση με το 2020. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει επί της ουσίας ετήσιο ανώτατο όριο προσλήψεων συμβασιούχων στο ευρύτερο δημόσιο, και καθιερώνεται με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Μάκης Βορίδης κατά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε στη βουλή στις 30 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο υπουργός παρουσίασε το νομοσχέδιο για την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) και τη διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκαλεί έντονες αντιδράσεις μεταξύ των δημάρχων που τονίζουν πως σαν να μην έφτανε εδώ και χρόνια το «πάγωμα» των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, το μέτρο της κινητικότητας που… αδειάζει τις δημοτικές υπηρεσίες και βέβαια η συνταξιοδότηση υπαλλήλων, έρχεται τώρα και η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων.

Στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι που στηρίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους στους συμβασιούχους, καθώς απασχολούνται σε κομβικές υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και οι κοινωνικές δομές, θα χάσουν σημαντικό αριθμό προσωπικού, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των υπηρεσιών που θα επηρεάσουν και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια