Η Νικήτη Χαλκιδικής, η έδρα του δήμου Σιθωνίας είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύεται από πλήθος κόσμου που την επιλέγουν για τις διακοπές του.

Η περιοχή εκτός από την παραθαλάσσια ομορφιά της μαγεύει τους τουρίστες σαν αντικρύζουν το παλιό χωριό, την παλιά Νικήτη.

Η παλιά Νικήτη, είναι χτισμένη σε λόφο και το παλιό χωριό γοητεύει τους επισκέπτες με την υπέροχη μακεδονική αρχιτεκτονική του και τα πετρόχτιστα σπίτια με το παραδοσιακό χρώμα τους.

Εκεί στο παλιό παραδοσιακό οικισμό, στην πιο πανοραμική θέση, δεσπόζει και η εξαίρετη εκκλησία του Αγίου Νικήτα, η οποία αύριο έχει την τιμητική της.

Ναός του Αγίου Νικήτα

Για να επισκεφθεί κανείς τον ναό θα πρέπει να περάσει από τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια του παλιού χωριού της Νικήτης και να ανηφορίσει για την παλιά γραφική πλατεία, ανάμεσα σε πλατάνια και παραδοσιακά ξεχωριστά σπίτια….εκεί στο τέλος, σε ένα ύψωμα θα συναντήσει κάποιος τον εξαίρετο ναό του Πολιούχου Αγίου Νικήτα που γιορτάζει αύριο στις 15 του Σεπτέμβρη.

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικήτα κτίστηκε το 1867 όταν Μητροπολίτης ήταν ο Κασσανδρείας Χρύσανθος. Έπειτα ο ναός κάηκε στον εμφύλιο, αλλά ξανακτίστηκε από τους κατοίκους τους χωριού.

Ο ναός, ο οποίος είναι κτισμένος σε ρυθμό βασιλικής, διακοσμημένος με εικόνες ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αποτελεί ιστορικό σημείο για τους ντόπιους  και ανήκει στα νεότερα μνημεία ιστορικής κληρονομιάς.

Σήμερα δίπλα στον ναό ο οποίος λειτουργεί κάθε δεύτερη Κυριακή, υπάρχει και λαογραφικό μουσείο το οποίο αξίζει να επισκεφτεί κάποιος!

Ο εορτασμός

Από τα πολύ παλιά χρόνια στο πανηγύρι του Αγίου Νικήτα κατέφθαναν προσκυνητές από διάφορα μέρη του νομού, οι οποίοι αφού πρώτα πήγαιναν στην εκκλησία και προσευχόντουσαν στην χάρη του Αγίου, έπειτα πήγαιναν στην πλατεία και γιόρταζαν μαζί με τους ντόπιους τον Πολιούχο του χωριού.

Εκεί έβλεπε κανείς και μικροπωλητές με τις πραγμάτειες τους, οι οποίοι είχαν στηθεί σε κάθε πλακόστρωτο δρομάκι του παλιού χωριού, ώστε να πουλήσουν το εμπόρευμα τους.

Φέτος λόγω πανδημίας και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων δεν θα υπάρξουν περεταίρω εκδηλώσεις. Θα τελεστεί απόψε το απόγευμα ο πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και αύριο το πρωί  θα τελεστεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Θεία Λειτουργεία δεν θα είναι εφικτό να παραστεί ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ Νικόδημος, καθώς ο ίδιος θα βρίσκεται στην Ιερά Σύνοδο.

Άγιος Νικήτας ο Γότθος

Μεγαλομάρτυρας της εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 15 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Νικήτας.

Ο Νικήτας καταγόταν από επιφανή οικογένεια Γότθων (Γερμανών) της πέραν του Ίστρου ποταμού (Δούναβη) χώρας. Από μικρό παιδί έγινε χριστιανός, χάρη στον τοπικό μητροπολίτη Θεόφιλο, που είχε λάβει μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο (325). Μαρτύρησε επί της πυράς με διαταγή του βασιλιά των Γότθων Αθανάριχου, όταν αρνήθηκε να προσχωρήσει στην αίρεση του Αρειανισμού, που πρέσβευε ο ομοεθνής του άρχοντας.

Απολυτίκιο
Νίκην έστησας, κατά της πλάνης, νίκης είληφας, άφθαρτον γέρας, επαξίως Νικήτα φερώνυμε, συ γαρ νικήσας εχθρών τήν παράταξιν, δια πυρός τον αγώνα ετέλεσας. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημὶν το μέγα έλεος.