Προσκεκλημένος στην ημερίδα του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Dialogues – Διάλογοι – Η Βόρεια Ελλάδα στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον στις Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ήταν χθες (Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021) ο κ. Γρηγόρης Τάσιος (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΞ), πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής). Ο διάλογος περιστράφηκε κυρίως γύρω από τον οδικό τουρισμό – τροφοδότη της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής, όπου ο κ. Τάσιος ανέδειξε τα προβλήματα – διαχρονικά και επίκαιρα λόγω πανδημίας – που αντιμετωπίζουν οι τουριστικοί προορισμοί και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις για να αποκτήσει υπεραξία το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

«Χρειάζεται αναβάθμιση των χερσαίων συνόρων και αυτό μπορεί να γίνει με τέλη διέλευσης, δηλαδή διόδια, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Προηγουμένως, χρειάζεται να προχωρήσει η ολιστική μελέτη για τον οδικό τουρισμό από την Κεντρική Ευρώπη και όχι μόνο από τα Βαλκάνια που, σε πραγματικό χρόνο και σε συνάρτηση με αναβάθμιση οδικών αξόνων, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον εισερχόμενο οδικό τουρισμό, δηλαδή την επισκεψιμότητα στο νομό, αλλά κυρίως τα έσοδα με αύξηση του αριθμού των τουριστών που διαθέτουν μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια, ώστε να δαπανούν περισσότερα χρήματα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Όσον αφορά τις ξενοδοχειακές υποδομές, ανάμεσα στις 54.000 ξενοδοχειακές κλίνες, τις 40.000 κλίνες των ενοικιαζόμενων και τις 20.000 της βραχυχρόνιας μίσθωσης, υπάρχουν και κάποιες που χρειάζονται «απόσυρση» με την έννοια της αναβάθμισης των καταλυμάτων, ώστε να αναβαθμιστεί και ο προορισμός. Ιδιαίτερα για τη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία καλπάζει τα τελευταία χρόνια στο νομό, δυστυχώς βρίσκεται εκτός φορολογικού ελέγχου προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό με τις νόμιμες επιχειρήσεις καταλυμάτων και συγχρόνως επιβαρύνει τις υπάρχουσες υποδομές, δίχως να καταβάλλει τους ίδιους φόρους με τους επαγγελματίες του κλάδου. Συνεπώς, πρέπει να ξανασχεδιάσουμε τις υποδομές και την στρατηγική μας, απαντώντας στο ερώτημα: που θέλουμε να πάμε;», δήλωσε ο κ. Τάσιος.

«To Φράγμα Χαβρία είναι το έργο που περιμένουμε χρόνια στη Χαλκιδική. Η κατασκευή του προωθήθηκε χάρις στην προσπάθεια πολλών ανθρώπων, και πρέπει επιτέλους να πάρει το δρόμο υλοποίησης (πριν χαθεί η ευκαιρία) μέσω της δημοπράτησης ΣΔΙΤ, για να αλλάξει σύντομα προς το καλύτερο ολόκληρη η Χαλκιδική και να λυθούν μακροχρόνια τα προβλήματα στην ύδρευση και άρδευση του νομού», σημείωσε ο κ. Τάσιος.

Στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ο κ. Τάσιος είχε σειρά επαφών στη Θεσσαλονίκη, για την προώθηση θεμάτων που απασχολούν το νομό Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα:

 

  • Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο (γνώριμο από τις ευρωεκλογές του 2014), η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από πιθανούς τρόπους συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, από την οποία η Χαλκιδική θα μπορούσε να βγει ωφελημένη.
  • Με τον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια και συγκεκριμένα στη συνάντηση εργασίας με τους φορείς που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία της Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης  κ. Βίκυς Λοίζου και του τομεάρχη Τουρισμού της ΠΚΜ κ. Αλέξανδρου Θάνου. Ο κ. Τάσιος πρότεινε να προχωρήσει η ολιστική μελέτη για τον οδικό τουρισμό από την Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Β.Ιταλία, Ελβετία, Κροατία, Σλοβενία), ώστε να ξεκινήσει η προσέγγιση με τις χώρες αυτές σε επίπεδο προβολής κλπ, αλλά και να υπάρξει αναβάθμιση των χερσαίων συνόρων ακόμη και με την εφαρμογή διοδίων για να μην επιβαρυνθεί το κράτος, ώστε να αποκτήσει υπεραξία το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής. Ή ακόμη, να αποδοθεί ο φόρος διαμονής στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να αναβαθμιστεί το τουριστικό προφίλ της κάθε περιοχής.
  • Με την υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη συζητήθηκαν θέματα εκπαίδευσης και πώς μπορεί η Χαλκιδική να μπει δυναμικά στο χάρτη του εναλλακτικού τουρισμού.
  • Με την επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, ο κ. Τάσιος συζήτησε το θέμα του νέου πολεοδομικού σχεδίου Αμμουλιανής που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Με τον Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνο Πετραλιά και την Γ.Γ Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη συζητήθηκαν γενικότερα θέματα που αφορούν τη Χαλκιδική, ενώ έγινε συνάντηση γνωριμίας και με τον κ. Νίκο Μαντζούφα, διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Με τον Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, με τον οποίο ο κ. Τάσιος συζήτησε κυρίως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ελιάς, όπως και άλλα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
  • Με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό, συζήτησαν τη συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο για την «αναγέννηση» και την οικονομική ανάκαμψη της Βόρειας Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή.
  • Με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη συνεργασία της Χαλκιδικής και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας με το Νότιο Αιγαίο,  στο πρόγραμμα σχολικών εκδρομών, ενόψει 2022.
  • Στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τέθηκε το θέμα της εφαρμογής του Ν. 429/76 από όλους τους Δήμους της Χαλκιδικής, για απαλλαγή από δημοτικά τέλη των κλειστών τουριστικών  επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) κατά τη χειμερινή περίοδο.
  • Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννη Κουφίδη κατά την επίσκεψη στο περίπτερο του Επιμελητηρίου, ο κ. Τάσιος συζήτησε θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της Χαλκιδικής.