Βαρύ για τον πρωτογενή τομέα χαρακτηρίζουν τον χειμώνα που μας πέρασε έμποροι, παραγωγοί και μεταποιητές της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής. Με την κούρσα της τιμής για το προϊόν να παίρνει την ανιούσα «προς τέρψιν» των παραγωγών, οι εμπλεκόμενοι στη βιομηχανική αλυσίδα ξέρουν ότι η μειωμένη παραγωγή θα αφήσει τα αποτυπώματά της σε όλους τους κλάδους.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και μεταποιητής ελιάς, Στέλιος Χούτας εξηγώντας τα αίτια της χαμηλής παραγωγής κάνει λόγο για κακές καιρικές συνθήκες που δεν ευνόησαν την ελιά, με ήπιο χειμώνα αλλά χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη.

«Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή και τα ακραία φαινόμενα είναι ορατά σε όλους μας. Ας είμαστε όμως αισιόδοξοι. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επηρεαστεί το προϊόν σε μεγάλο βαθμό», τονίζει ο κ. Χούτας.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο πρόβλημα που θα βρουν μπροστά τους οι παραγωγοί είναι η διαχείριση των υδάτων. «Οι φορείς πρέπει να καταθέσουν προτάσεις ώστε να αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι και εργαλεία για μια συνειδητοποιημένη άρδευση από πλευράς παραγωγών», εξηγεί ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου. Σήμερα δε, ο προβληματισμός όλων είναι το ενεργειακό κόστος, υποστηρίζει ο κ. Χούτας καθώς το υψηλό κόστος κατανάλωσης θεωρείται αρνητικός παράγοντας όταν τα προϊόντα βγαίνουν στην αγορά.

Ως μεταποιητής ο κ. Χούτας κάνει λόγο για μια καλή τιμή στην πράσινη ελιά φέτος. Ως γεωπόνος ο ίδιος παρατηρεί ότι οι πρακτικές των παραγωγών ήταν ορθές στην καλλιέργεια της ελιάς και εκτιμά ότι θα ανταμειφθούν στην επόμενη περίοδο.