Το αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων, την επιστροφή των αδειούχων στην κανονικότητα και στα αστικά κέντρα αναμένουν να εξετάσουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου οι ειδικοί και η κυβέρνηση.

Η επιδημιολογική τροχιά εκτρέπεται ξανά και πλέον οι επιστήμονες μιλούν για απρόβλεπτες διακυμάνσεις, με μαύρες σκιές πάνω από τον Οκτώβριο.

«Περιμένουμε να εξετάσουμε τις συνέπειες από το άνοιγμα των σχολείων μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πολλά κρούσματα, καθώς η επιστροφή ήταν συντεταγμένη, αλλά σίγουρα θα έχουμε επιπλέον κρούσματα σε μια εβδομάδα» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Όσο προχωράμε προς τον χειμώνα, οι προβλέψεις γίνονται ακόμα περισσότερο δυσοίωνες για την αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στα αστικά κέντρα. «Κρίνοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εκτιμούμε πως η μεγάλη έξαρση θα έρθει στα μέσα Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο. Τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους θα αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες» εκτιμά ο συντονιστής διαχείρισης πανδημίας του «Παπανικολάου» και διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ, Αδαμάντιος Χλωρός.

«Καμπανάκι» για τη Θεσσαλονίκη

Ειδικότερα, η πολύπαθη Θεσσαλονίκη ανησυχεί ξανά τους ειδικούς και μπαίνει στο μικροσκόπιο ελέγχου των υγειονομικών αρχών, ώστε αυτή την φορά να προλάβουν τον εκτροχιασμό της πανδημίας και την κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος. «Δεν δείχνει καλά δείγματα ούτε η Θεσσαλονίκη. Διακρίνω μια χαλαρότητα από τους συμπολίτες μας και ίσως να αποβεί μοιραία ξανά. Οι εκδρομείς σταμάτησαν να πηγαίνουν για σαββατοκύριακο στη Χαλκιδική και το καλοκαίρι τέλειωσε οπότε δεν δικαιολογείται η διασπορά λόγω χαλαρής ψυχολογίας του κόσμου. Πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι, ειδάλλως ο Οκτώβριος ίσως να είναι κρίσιμος» λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Ιωάννης Κιουμής.

«Πρέπει να υπάρχει τήρηση των μέτρων, να προσέξουμε την συμπεριφορά μας και να αυξήσουμε τους ρυθμούς εμβολιασμού, αλλιώς θα επιβαρυνθούν πολύ Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έπειτα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας» σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας όμως για τη Θεσσαλονίκη πως «διαθέτει καλό εμβολιαστικό ρυθμό και μετά το δεύτερο κύμα απέκτησε μεγάλο ποσοστό ανοσίας η πόλη. Θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σκληρότερων μέτρων».

«Δεξαμενή μετάδοσης οι εμβολιασμένοι»

Μετά από ένα χρόνο φαίνεται αδιανόητο, η Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη η χώρα να ξαναζήσουν έναν «μαύρο» Οκτώβριο ή Νοέμβριο, την ώρα που από τον περασμένο Ιανουάριο άρχισε ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Όπως φαίνεται όμως, ακόμα υπάρχουν «πληγές» από ανεμβολίαστες ηλικιακές ομάδες. «Οι πολίτες 60-64 ετών έχουν ακόμα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και είναι συνήθως η ηλικία που διαθέτουν υποκείμενα νοσήματα και χρειάζεται να νοσηλευτούν» σημειώνει ο κ. Χλωρός.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και οι εμβολιασμένοι αποτελούν μια δεξαμενή μετάδοσης που δεν αποκαλύπτεται αμέσως. «Όταν δεν υπήρχε το εμβόλιο, σε μεγάλο ποσοστό ξεχώριζε όποιος νοσεί λόγω των συμπτωμάτων. Τώρα, όσοι έχουν εμβολιαστεί και κολλούν τον ιό συνήθως είναι ασυμπτωματικοί και δεν αντιλαμβάνονται ότι νόσησαν και μεταδίδουν κανονικά τον ιό. Έτσι, η αναλογία των μολυσμένων και των νοσούντων αλλάζει και προκαλείται μεγαλύτερη διάδοση» εξηγεί ο συντονιστής διαχείρισης πανδημίας του «Παπανικολάου».

Ανεμβολίαστοι 98% στις ΜΕΘ – Μεταφορές ασθενών στη Θεσσαλονίκη

Τα ποσοστά των ασθενών που νοσηλεύονται και είναι ανεμβολίαστοι, επιβεβαιώνουν πως όσοι εμβολιάζονται -στην συντριπτική τους πλειονότητα- δεν νοσούν βαριά.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης στις 16 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα εκείνη, στα νοσοκομεία της ΥΠΕ νοσηλεύονταν 226 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες, εκ των οποίων οι 175 ήταν ανεμβολίαστοι (77,4%).

Την ίδια ημέρα, σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν 50 άτομα και μόνο ένας ασθενής ήταν εμβολιασμένος. Δηλαδή, σε 14 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης το 98% των ασθενών σε ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστοι!

Πάντως, προς το παρόν, στη Θεσσαλονίκη δεν χρειάστηκε ακόμα να μετατραπούν νέες κλίνες σε ΜΕΘ κορονοϊού, αλλά η πίεση είναι σε οριακά επίπεδα και θεωρείται δεδομένο πως αυτό θα συμβεί στις επόμενες εφημερίες. Την ίδια ώρα, άρχισαν οι μεταφορές ασθενών από περιφερειακά νοσοκομεία που έχουν πληρότητες. «Υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες απλές κλίνες αλλά πλέον δεχόμαστε ξανά μεταφορές ασθενών από άλλα νοσοκομεία. Πρόσφατα μετέφεραν στο ‘Παπανικολάου’ ασθενείς από την Ξάνθη και το Πολύγυρο» αναφέρει ο Αδαμάντιος Χλωρός.

Μέχρι τον Δεκέμβριο έως και 500 νοσηλείες παιδιών

O καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε σε διεθνείς έρευνες και μαθηματικά μοντέλα, βάσει των οποίων στην χώρα μας αναμένεται να μολυνθούν από τον ιό 30.000 – 50.000 παιδιά από 12 έως 18 ετών μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Από τα παιδιά που θα μολυνθούν, αναμένεται 400-500 να χρειαστεί να νοσηλευτούν. Είναι αρκετές οι νοσηλείες αυτές, αλλά θα εμφανιστούν σταδιακά μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, οπότε το σύστημα υγείας θα είναι ικανό να τις απορροφήσει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα» σημειώνει στη «ΜτΚ» ο κ. Τζανάκης.

Όπως είπε ο καθηγητής, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα τρεις θάνατοι μικρών παιδιών λόγω του κορονοϊού.

1.000% αύξηση πωλήσεων στα rapid tests

Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις χονδρικής και λιανικής των rapid tests στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός διπλός έλεγχος εργαζόμενων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Οι πωλήσεις στα rapid tests αυξήθηκαν 1.000% την τελευταία εβδομάδα. Το 80% των πολιτών επιλέγει να κάνει τα tests στα φαρμακεία, καθώς το θεωρούν πιο άμεσο και γρήγορο» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Σπύρος Νικολαΐδης, γενικός γραμματέας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να υποβάλλονται σε rapid tests με αντίτιμο 10 ευρώ και σε διαγνωστικά κέντρα αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία. «Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κυρίως σε φαρμακεία και σε διαγνωστικά κέντρα. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ήδη παρατηρούνται μικρές ελλείψεις που αναμένεται να καλυφθούν» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος εταιρείας με ιατρικά προϊόντα Μάρκος Στεφανίδης. «Το κόστος στον πολίτη είναι έως 10 ευρώ, αλλά πλέον οι τιμές από τους προμηθευτές αλλάζουν συνεχώς. Λόγω αυξημένης ζήτησης άρχισε να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και πλέον σε κάθε παρτίδα κατεβαίνει ακόμα περισσότερο η τιμή των rapid tests» σημειώνει ο κ. Στεφανίδης.

«Οι γονείς για τα παιδιά τους προτιμούν τα self tests σάλιου και αυτό αποτυπώθηκε στη μεγάλη ζήτηση την περασμένη εβδομάδα. Γενικά όμως από τον Ιούνιο έως τώρα είδαμε τετραπλασιασμό πωλήσεων σε rapid tests», τονίζει στη «ΜτΚ» η διευθύντρια εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού Ξένια Δίγκα.