Γραπτή πλέον είναι η δέσμευση που έρχεται από τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται, ώστε να εξαιρεθεί το κτίσμα της «Μαγαζάρας» στη Ν. Τρίγλια,  από την χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού “Δοθέντος ότι δεν ήταν σε γνώση της αρμόδιας επιτροπής αιγιαλού, ο χαρακτηρισμός ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου του παραπάνω κτηρίου και επειδή δεν υπήρξε προς αυτήν, οποιοδήποτε αίτημα εξαίρεσης του κτηρίου από τον αιγιαλό-παραλία ως διατηρητέου, οι οριογραμμές καθορίσθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε η οριογραμμή της παραλίας τέμνει το κτήριο κατά μήκος και περίπου στο μέσο του, με αποτέλεσμα το μισό νότιο τμήμα του κτηρίου να εμπίπτει στην κοινόχρηστη παραλία και το βόρειο μισό να εμπίπτει στον παλιό αιγιαλό, που έχει καταγραφεί ως δημόσιο κτήμα με ΑΒΚ 300. Η ΕΤΑΔ Α.Ε. και ο Δήμος Νέας Προποντίδας αιτήθηκαν τον επανακαθορισμό της παραλίας, ώστε μετά την ολοκλήρωσή του, το κτήριο να μην περιλαμβάνεται πλέον στην κοινόχρηστη παραλία και να μπορούν να γίνουν ευχερέστερα οι εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και επαναχρησιμοποίησής του. Η υπόθεση του εν λόγω επανακαθορισμού εισήχθη στην επιτροπή αιγιαλού, η οποία διενήργησε επί τόπου αυτοψία την 25-06-2021. Η απόφαση για επανακαθορισμό της παραλίας, υπήρξε θετική και η διαδικασία τείνει προς ολοκλήρωση”.

Σημειώνουμε ότι η υπ. αριθμ. (ΥΠΟΙΚ 17/9/2021 Α.Π. 114136 ΕΞ 2021) απάντηση του Υπουργού απευθύνεται στην ερώτηση που υπέβαλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική Κυριακή Μάλαμα, η οποία έφερε το θέμα στη βουλή.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως αναφέρει η κ. Μάλαμα, αποτελεί το πρώτο βήμα για την διάσωση του κτιρίου, όπως έχει ζητήσει κι ο Δήμος Νέας Προποντίδας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2019. Επόμενο στόχο, εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις κι ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επαναχάραξης του αιγιαλού και της παραλίας, αποτελεί η συντήρηση κι ανάδειξη του κτιρίου, ώστε να αξιοποιηθεί για κοινωφελείς και πολιτιστικές δράσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.