Αγελάδα προσβλήθηκε από την ασθένεια της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών και πέθανε σε αγρόκτημα της περιοχής Somerset, στη Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή (17/09) ο Οργανισμός Υγείας Ζώων και Φυτών.

Το μολυσμένο ζώο έχασε τη ζωή του, ωστόσο οι αρχές επιμένουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σαφές το πως προσβλήθηκε από τη νόσο, ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, έχουν επιβληθεί για προληπτικούς λόγους, περιορισμοί στις μετακινήσεις των ζώων στην περιοχή γύρω από το αγρόκτημα.

Η επικεφαλής κτηνίατρος, Christine Middlemiss, είπε πως το ότι βρέθηκε μόνο ένα περιστατικό μόλυνσης, αποδεικνύει πως το πρόγραμμα επιτήρησης της κυβέρνησης για τον περιορισμό της νόσου, λειτουργεί καλά.

“Ένα μόνο κρούσμα εγκεφαλοπάθειας βοοειδών επιβεβαιώθηκε στο αγρόκτημα Somerset. Το ζώο ξεψύχησε στο αγρόκτημα και εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ελέγχων για πρόληψη της νόσου. Έχουν εφαρμοσθεί περιορισμοί μετακίνησης στο αγρόκτημα. Πρόκειται για τυπική διαδικασία, έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι για την προέλευση της νόσου”, δήλωσε η κτηνίατρος.

“Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ή την ασφάλεια των τροφίμων”, επιβεβαίωσε η Christine Middlemiss.

Η νόσος των “τρελών αγελάδων” πρόκειται για μια ασθένεια κατά την οποία προκαλείται εκφυλισμός στον εγκέφαλο των βοοειδών, με συμπτώματα την απώλεια βάρους, την ασυνήθιστη συμπεριφορά, την παράλυση, ενώ στο τέλος επέρχεται ο θάνατος του ζώου.

Μεταξύ της δεκαετίας του 1980 και του 1990, η ασθένεια των “τρελών αγελάδων” είχε κορυφωθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Τα πρώτα κρούσματα εκείνης της περιόδου είχαν προέλθει από πρακτικές τροφοδοσίας από αγελάδες που ζούσαν σε αγέλη.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, μικρός αριθμός ανθρώπων άρχισε να αναπτύσσει την παραλλαγή της νόσου Creutzfeldt-Jakob ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος.

Μάλιστα, το ξέσπασμα της ασθένειας στη Μεγάλη Βρετανία, προκάλεσε τεράστιες ανησυχίες στις άλλες χώρες με αποτέλεσμα πολλές να απαγορεύσουν την πώληση βόειου κρέατος από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ορισμένα από τα εμπάργκο εκείνης της περιόδου διήρκησαν έως το 2019.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού Τυποποίησης Τροφίμων, δήλωσε πως υπάρχουν πλέον αυστηροί έλεγχοι και δεν υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί η τροφική αλυσίδα.

“Υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων στις ζωοτροφές και της αφαίρεσης των βοοειδών που είναι πιθανότερο να μεταφέρουν την ασθένεια”, είπε ο εκπρόσωπος.

Από το 2014, υπήρξαν πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά όλες οι περιπτώσεις δεν προορίζονταν για κατανάλωση, όπως αναφέρει ο Independent.