Τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην μετά covid περίοδο και τον κομβικό ρόλο που προορίζεται να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη σ` αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, για το 3ο Balkan Forum, που ξεκινά τις εργασίες του την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου με θέμα: «Η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά COVID εποχή».

«Ειδικά φέτος, το θέμα του Forum έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης και συνέχισε εξηγώντας «Διότι στοχεύει στην διεύρυνση, στην αναβάθμιση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής για τη βελτίωση των οικονομικών, πολιτιστικών, τεχνολογικών και πράσινων πολιτικών, σε αυτήν ακριβώς τη μεταβατική περίοδο, στο πέρασμα από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ζωής όλων. Η παρουσία εκπροσώπων κυβερνήσεων και φορέων από τις βαλκανικές χώρες, προσθέτουν πολιτική και οικονομική βαρύτητα στο 3ο Forum. Τους καλωσορίζουμε με τη βεβαιότητα ενός γόνιμου διαλόγου για το συλλογικό καλό».

Ο ίδιος, πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη βλέπει, πλέον, ψηλά. Βασισμένη στη μοναδική γεωγραφική της θέση, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της, είναι προορισμένη να ασκήσει κομβικό ρόλο στη νέα εποχή. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει την Θεσσαλονίκη κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας. Τη θέλει, παράλληλα, να είναι κόμβος διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας.  Μια έξυπνη  πόλη, ανοιχτή στην ευρύτερη γειτονιά της, μέσα και έξω από τη χώρα. Γι` αυτό και στηρίζονται πρωτοβουλίες, αλλά και έργα στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Η βελτίωση των υποδομών στους μεθοριακούς μας σταθμούς, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Ε65, που θα συνδέει, πλέον, τα Γρεβενά με τα Τρίκαλα κι από εκεί με την Αθήνα, οι διαδικασίες που προχωρούν για την σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς βορρά και η προώθηση της σιδηροδρομικής Εγνατίας, δείχνουν ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι έμπρακτο».

Τα θέματα θα αναπτυχθούν σε τέσσερις θεματικές ενότητες στη διάρκεια του 3ου Balkan Forum ως το απόγευμα του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου.

Η 1η θεματική ενότητα, «Διασυνοριακό green deal – πράσινη επιχειρηματικότητα, αειφόρος ανάπτυξη, κυκλική οικονομία» περιλαμβάνει δύο υποενότητες.

Η 2η ενότητα του Balkan Forum με θέμα αφορά τις «Έξυπνες πρακτικές διασυνοριακής συνεργασίας με τουριστικό -αγροδιατροφικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα για τους πολίτες των Βαλκανίων»

Η 3η ενότητα έχει θέμα «Ο ρόλος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027»

Η τελευταία 4η ενότητα του Balkan Forum έχει  θέμα «Οι νέες προοπτικές- πολιτικές συνοχής και τα αναπτυξιακά έργα για την ενδυνάμωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων».