Ηθοποιός, ίνδαλμα fitness, ακτιβίστρια για περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα. Η Τζέιν Φόντα στα 83 χρόνια της συνεχίζει να χειρίζεται τους πολλαπλούς της ρόλους με αντανακλαστικά και δεξιοτεχνία που θα ζήλευε και ένας ζογκλέρ. Την ενέργεια τη βρίσκει, αναμφίβολα, στα σταθερά πιστεύω της, αλλά και στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αποφασίσει να μην αναλώνεται σε ερωτικές σχέσεις. Μια νέα συνέντευξή της στους New York Times μάς φέρνει σε επαφή με τη φρεσκάδα, την οξυδέρκεια, την ανοιχτομυαλιά, την αιωνίως νεανική σκέψη της.

Για την απόφασή της να γίνει μια «ασημένια αλεπού»

«Άφησα τα μαλλιά μου γκρίζα την κατάλληλη στιγμή. Δεν ήξερα ότι έρχεται η COVID. Κουράστηκα από τα χημικά και το χρόνο και τα χρήματα για να διατηρήσω το συγκεκριμένο ξανθό – είπα, αρκετά! Μίλησα στους παραγωγούς της σειράς “Γκρέις και Φράνκι” [του τηλεοπτικού σίριαλ όπου πρωταγωνιστεί] και τους είπα ότι θέλω να γκριζάρω, πράγμα που σήμαινε ότι θα γκρίζαρε μαζί μου και η Γκρέις, και το δέχτηκαν πρόθυμα».

Για τη δύναμη μιας επώνυμης ακτιβίστριας όπως αυτή

«Ξέρετε τι είναι αναμεταδότης; Οι κεραίες που βλέπετε στην κορυφή των βουνών, που μπορεί να μην προέρχεται από αυτές ένα σήμα, αλλά το παίρνουν και το μεταφέρουν σε ένα ευρύτερο κοινό. Αυτό είναι οι celebrities».

Για την πολιτική του Τραμπ απέναντι στην κλιματική αλλαγή

«Είμαι της άποψης ότι οι διαβολικές πράξεις που κάνει ο Τραμπ είναι η γλώσσα ενός τραυματισμένου ανθρώπου. Μπορείς να μισήσεις τις πράξεις. Μη μισήσεις τον άνθρωπο που τις διαπράττει γιατί αν τον μισήσουμε, είναι μια νίκη γι’ αυτόν. Μην του δώσεις ποτέ τόσο πολλή δύναμη. Έτσι, βασικά, τον συμπονώ. Τον κοιτώ και βλέπω ένα φοβισμένο παιδί που είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί να πατήσει όποιο κουμπί θέλει».

Για τη δική της τραυματική εμπειρία #metoo

«Κάποτε βιάστηκα από έναν ηθοποιό. Και είχα έναν σκηνοθέτη, Γάλλο, που μου είπε, ο χαρακτήρας σου έρχεται σε οργασμό, έτσι πρέπει να δω πώς είναι οι οργασμοί σου. Και εγώ απλά προσποιήθηκα ότι δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε, γιατί μιλούσε στα γαλλικά».

Για την «Μπαρμπαρέλα», αν θα μπορούσε να γυριστεί σήμερα

«Θα μπορούσε, αλλά με εμένα στην παραγωγή, και θα ήταν μια φεμινιστική ταινία. Σχεδόν ήταν μια φεμινιστική ταινία. Πετούσε μόνη της διαστημόπλοιο, έτσι δεν είναι; Σε εκείνη ανέθεσε ο πρόεδρος να πάει στον πλανήτη να σώσει τον επιστήμονα. Από τότε ήταν σπουδαία, έτσι δεν είναι;».

Για τον Γουές Άντερσον και τον Κουέντιν Ταραντίνο, τους δύο σκηνοθέτες με τους οποίους θα ήθελε να συνεργαστεί
«Θέλω ο Γουές Άντερσον να έρθει και να με σκηνοθετήσει σε κάτι που ποτέ μα ποτέ δεν έχω φανταστεί για τον εαυτό μου. Όσο για τον Ταραντίνο, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».

Για την απόφασή της να σταματήσει να αγοράζει ρούχα

«Ποτέ ξανά. Έχω δύο ντουλάπες γεμάτες ρούχα. Έχω ρούχα που φορούσα πριν από τριάντα χρόνια και ακόμα φοράω. Αυτό είναι το καλό με το να μην παίρνεις πολλά κιλά. Και όταν κάτι δεν μπορώ πια να το φορέσω, το πουλάω».

Γιατί δεν την ενδιαφέρει πια να βρει σύντροφο

«Δεν έχω χρόνο. Νιώθω απόλυτα ολοκληρωμένη με τον εαυτό μου και τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου και τους φίλους μου. Δεν θέλω άλλα ρομάντζα. Ξέρετε, κάθε μέρα, ενώ ασχολούμαι με κάτι σκέφτομαι, δεν θα είχα ποτέ χρόνο να το κάνω ή να το διαβάσω αν προσπαθούσα να κρατήσω μια καλή σχέση».

Για τη γνωριμία της με τον Μάρλον Μπράντο και τη Μέριλιν Μονρόε

«Ο Μάρλον Μπράντο ήταν απογοητευτικός αλλά σπουδαίος ηθοποιός. Η Μέριλιν με συμπαθούσε, ίσως γιατί αισθανόταν τις ανασφάλειές μου και την έλκυαν τα ευάλωτα πράγματα. Ποτέ δεν θα ξεχάσω ένα πάρτι του Λι Στράσμπεργκ όπου ήρθε καθυστερημένη, μπήκε μέσα και οι άντρες άρχισαν να τρέμουν. Εννοώ ότι ήταν σωματικά διεγερμένοι από το γεγονός ότι ήταν εκεί. Και εκείνη ήρθε κατευθείαν σε μένα και ήθελε να μιλήσουμε. Έλαμπε! Μια απίστευτη λάμψη έβγαινε από μέσα της! Από το δέρμα και τα μαλλιά και την ύπαρξή της. Δεν είχα ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Πηγή: www.womantoc.gr