Η ΕΛΣΤΑΤ διενεργεί Απογραφές κάθε δέκα χρόνια και, φέτος, η διαδικασία της Απογραφής θα ξεκινήσει μετά τις 22 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί κάπου στον Δεκέμβριο.

Η πανδημία, ωστόσο, φέρνει αλλαγές στο σύστημα που θα χρησιμοποιήσει ο μηχανισμός της ΕΛΣΤΑΤ. Φέτος οι απογραφείς θα αφήσουν κλειστούς φακέλους σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Στη συνέχεια, ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό θα μπει σε ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, και θα συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για όλη την οικογένεια. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή θα απογραφούν με τον παραδοσιακό τρόπο «πόρτα-πόρτα» όπως συνέβαινε και στις προηγούμενες απογραφές.

Για την Απογραφή, έχει ήδη ξεκινήσει σχετικός διαγωνισμός για την πρόσληψη 60.000 απογραφέων. Η σχετική πρόσκληση λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνον φυσικά πρόσωπα ηλικίας 18 έως 67 ετών (έτη γέννησης από 1954- 2003), τα οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου.

Τι είναι το μικτό σύστημα
Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών θα διενεργηθεί με μικτό σύστημα, που προβλέπει τόσο την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή των νοικοκυριών μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, όσο και τη συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων από Απογραφείς, μέσω τηλεφώνου ή με προσωπική συνέντευξη με κάποιο μέλος του νοικοκυριού, όπου δεν είναι δυνατή η αυτοαπογραφή, λαμβανομένων όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ισχύουν.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία των ερωτηματολογίων θα καταχωρηθούν από τους Απογραφείς σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Οι Απογραφείς ΠΚ που θα επιλεγούν θα απασχοληθούν κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Οι υποψήφιοι μπορεί να είναι ιδιώτες, υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από το Δημόσιο, ΟΤΑ, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Παραδοσιακά εξαιρούνται οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, της ΑΑΔΕ και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και όσοι θα υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021. Προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ευχέρεια στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό (σταθερό ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ιδιωτικής χρήσεως) για την καταχώριση των στοιχείων που θα συλλέξουν με έντυπα ερωτηματολόγια και για την παρακολούθηση της πορείας της αυτοαπογραφής.

Λόγω της φύσης των εργασιών της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πεδίο και όχι εξ αποστάσεως, οι Απογραφείς πρέπει να είναι υγιείς, με καλή φυσική κατάσταση, να έχουν καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και καλή γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών μέσων (προσωπικού υπολογιστή, σταθερού ή φορητού), έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν επιτυχώς στις ανάγκες των Απογραφών.