Στα πλαίσια σύμβασης του έργου ”Προμήθεια-Εγκατάσταση μετεωρολογικών και σταθμημετρικών σταθμών” της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΚΜ, η υπηρεσία προέβη στην εγκατάσταση Μετεωρολογικών σταθμών σε 2 περιοχές του δήμου Σιθωνίας.

”Σαν δήμος Σιθωνίας υποδείξαμε στην διεύθυνση των τεχνικών έργων της ΠΚΜ τις κατάλληλες θέσεις για την  ίδρυση του σταθμού στους οικισμούς που ήταν να γίνει η τοποθέτηση τους. Οι θέσεις αυτές οριοθετήθηκαν και έπειτα περιφράχθηκαν για την προστασία των οργάνων των μετεωρολογικών σταθμών”, εξηγεί ο αντιδήμαχος του Δήμου Σιθωνίας, Ζήσιος Βασίλειος μιλώντας στο ”xalkidiki politiki” και συνεχίζει κάνοντας γνωστά τα σημεία όπου έγινε η τοποθέτηση των σταθμών: ”η μια εγκατάσταση έγινε στο Δ.Δ. του Ν. Μαρμαρά και συγκεκριμένα στον οικισμό του Παρθενώνα και η άλλη στο Δ.Δ. της Συκιάς”.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι σύγχρονης τεχνολογίας και αποτελούνται από πρωτοπόρα τμήματα, όπως μονάδα μέτρησης καταγραφής και τηλεμετάδοσς των μετρήσεων, ηλιακό συλλέκτη για την ηλεκτρική τροφοδοσία της μονάδας τηλεμετρίας και πλήρη μετεωρολογικό σταθμό για την μέτρηση σημαντικών παραμέτρων( ταχύτητα ανέμου, διεύθυνση ανέμου, βροχόπτωση, υγρασία αέρα, αριθμός κεραυνών, κ.α.).

Σκοπός του σταθμού είναι η παρακολούθηση των μεταβολών των μετεωρολογικών παραγόντων και η λήψη των παραπάνω γνωστών στοιχείων απεθείας στο κέντρο λήψης, το οποίο θα βρίσκεται στην διεύθυνση τεχνικών έργων της ΠΚΜ”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ζήσιος.

Είναι σημαντικό να αναφερεί πως το όλο σύστημα δεν εκπέμπει καμία μορφή ακτινοβολίας, καθώς λειτουργεί με ένα σύνολο αισθητήρων και την χρήση της ηλιακής ενέργειας.

Μάλιστα, η συλλογή των στοιχείων δεν έχει να κάνει μόνο με την παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων, αλλά και με την εκπόνηση σύγχρονων μελετών, που έχουν σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία αλλά και την ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής.

Τέλος, τα στοιχεία που θα λαμβάνει η αρμόδια υπηρεσία από το κένρο λήψης θα είναι ”ανοιχτά” σε όσους τα ζητήσουν είτε για λόγους εκπόνησης μελετών( δήμος, ιδιώτες μελετητές), είτε για λόγους έρευνας( Πανεπιστήμιο, Δασαρχείο, Σχολείο).