Το ρήγμα στις σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο βαθαίνει με αφορμή ακόμα την Αυτοκεφαλία που παραχωρήθηκε στην Ουκρανική Εκκλησία. Το Πατριαρχείο της Μόσχας επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για επίσκεψή του τον Αύγουστο στο Κίεβο.

Στα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας, που διεξήχθη χτες και προχτές, αναφέρεται ότι -σύμφωνα με την άποψη της Μόσχας- ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έπρεπε να είχε ζητήσει την άδεια του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου προκειμένου να επισκεφθεί την Ουκρανία περίπου πριν ένα μήνα.

Η Συνοδική Απόφαση

«Οι μετέχοντες στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έγινε στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2021, αποφάσισαν να αναγνωρίσουν την άφιξη στο Κίεβο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου με τους συνοδούς του χωρίς πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριου και των νόμιμων ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως σοβαρή παράβαση των κανόνων…» αναφέρεται στα πρακτικά ενώ η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ως ωμή παραβίαση των ιερών κανόνων και ειδικότερα δε του 3ου της Σαρδικής και του 13ου της εν Αντιοχεία. Στη συνοδική απόφαση, που δημοσιεύτηκε, καταδικάζονται «οι συνεχιζόμενες αντικανονικές πράξεις του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίες αποβλέπουν στη διάλυση της ενότητας της Ορθοδοξίας».

Παράλληλα η Ρωσική Εκκλησία χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα επισημαίνει στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου: «Διατηρώντας την ευγνώμονα μνήμη για την προσφορά της Αγίας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στην υπόθεση του διαφωτισμού της Γης των Ρως με το φως της πίστεως του Χριστού, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι ευγενείς άθλοι των αοιδίμων Αγιωτάτων Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως κατά το παρελθόν δεν δικαιολογούν τα σύγχρονα κανονικά εγκλήματα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος υποστήριξε το σχίσμα και δέχθηκε σε εκκλησιαστική κοινωνία πρόσωπα, τα οποία αυτοχαρακτηρίζονται ορθόδοξοι αρχιερείς, αλλά δεν διαθέτουν κανονική χειροτονία».

Η Ρωσική Εκκλησία δηλώνει πλέον επίσημα ότι δεν αναγνωρίζει τις κανονικές δικαιοδοσίες του Οικουμενικού Πατριάρχη: «Η Ιερά Σύνοδος σημείωσε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έχοντας υποστηρίξει το σχίσμα στην Ουκρανία, έχασε την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων πιστών. Σε συνθήκες όπου η πλειοψηφία των Ορθοδόξων πιστών στον κόσμο δεν είναι σε εκκλησιαστική κοινωνία μαζί του, δεν έχει πλέον το δικαίωμα να μιλήσει εξ ονόματος όλης της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και να εκπροσωπήσει τον εαυτό του ως ηγέτη της» αναφέρει στα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου το Πατριαρχείο Μόσχας.

Η κλιμάκωση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το Πατριαρχείο Μόσχας κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας.

Πηγή:makthes