Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον σεισμό που έπληξε την Κρήτη το πρωί της Δευτέρας.

O άτυχος άνδρας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της ΕΡΤ, ήταν εργάτης στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία και τη στιγμή του σεισμού έκανε εργασίες στον ιερό ναό και τον καταπλάκωσε ο τρούλος.

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκη και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα και μεταβαίνει στην περιοχή με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρεται ένας νεκρός και εννέα τραυματίες, ενώ έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές. Από τους τραυματίες, οι 7 είναι με ελαφρές εκδορές και οι 2 με κατάγματα κι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία/κέντρα υγείας.

Δεν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα σε Αρκαλοχώρι και Πατσιδέρο

Ένας εργάτης που ήταν μαζί με τον άτυχο άνδρα που έχασε τη ζωή του στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, απομακρύνθηκε σώος.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας, 24 χιλιόμετρα ΝΝΑ της πόλης του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση 344 χλμ. ΝΝΑ των Αθηνών.

Νωρίτερα μετασεισμός 3,8 Ρίχτερ έγινε στην Κρήτη λίγα λεπτά μετά την αρχική ισχυρή δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, που έγινε βορειοδυτικά της Άρβης στο Ηράκλειο.

Με απόφαση αντιπεριφερειάρχη κλείνουν όλα τα σχολεία στο Ηράκλειο Κρήτης

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, κλείνουν όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, Λύκεια και κάθε σχολική δομή στα όρια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου κλείνουν, μέχρι να εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.