Μια συμφωνία ύψιστης πολιτικής και διπλωματικής συμμαχίας με τη Γαλλία σηματοδοτεί η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για γαλλικές φρεγάτες και κορβέτες ως των πολεμικών πλοίων που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αποψινό δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει η πολιτική συμφωνία για αγορά τριών γαλλικώνφρεγατών Belh@rra με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1) και ακόμη τριών γαλλικών κορβετών Gowind.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ, πρόκειται να οριστικοποιηθούν αύριο στο Παρίσι, όπου μεταβαίνουν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως πρώτο έγραψε το protothema.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν.

Οι τρεις κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό συμφωνείται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, μάλλον στον Σκαραμαγκά, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή και να ενισχυθεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και να διατηρηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μετά το 2000 όταν στα ελληνικά ναυπηγεία χτίστηκαν τρία υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής».

Η αρχική πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αποκτηθούν τέσσερις νέες φρεγάτες κι ακόμη δύο φρεγάτες -μάλλον μεταχειρισμένες- ως ενδιάμεση λύση, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το Πολεμικό Ναυτικό, προτού παρέλθει η επταετία που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για το χτίσιμο των νέων φρεγατών.

Η γαλλική πρόταση, που είχε υποβληθεί την άνοιξη, προέβλεπε ναυπήγηση τεσσάρων νέων Belh@rra και δωρεάν παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού, τα οποία, όπως προέκυψε, dεν κάλυπταν τις απαιτήσεις του στόλου.

Η νέα γαλλική πρόταση ήταν για τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra -η πρώτη του τύπου χτίζεται ήδη στα ναυπηγεία του Λοριάν- και ακόμη τρεις κορβέτες τύπου Gowind, πλοία μικρότερου εκτοπίσματος που, όμως, από το Πολεμικό Ναυτικό εκτιμάται ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις για την καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία του στόλου στο Αιγαίο.

Καταλύτης για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών η AUKUS

Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, η αποκαλούμενη AUKUS, ήταν το κομβικό σημείο για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Παρίσι, που έχασε συμβόλαιο 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για την πώληση 12 υποβρυχίων στην Καμπέρα, έριξε όλο του το βάρος για την κατάκτηση του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών. Για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν υποψήφιες και οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC, οι οποίες -όπως είναι κοινό μυστικό στο Πεντάγωνο- δεν έχουν ενθουσιάσει τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού.

Με τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι ψίθυροι που ακούγονταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί -που δεν πρόσφεραν στην Ελλάδα φρεγάτες τελευταίας τεχνολογίας, όπως έπραξαν στην περίπτωση της Αυστραλίας με τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια- υποχωρήσουν διακριτικά για να κατευνάσουν την οργή των Γάλλων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, συζήτησε για το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με τις γαλλικές φρεγάτες Beh@rra κατ’ ιδίαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EUMED9 στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν, εφ όλης της ύλης μετά τη σύναξη των ηγετών της ΕΕ από τις μεσογειακές χώρες στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής ξενάγησης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του στο απαράμιλλο μουσείο της Ακρόπολης.

Συμπτωματικά, τις ώρες εκείνες που οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν περιδιάβαιναν στο μουσείο της Ακρόπολης, το Παρίσι ανακοίνωνε ότι οι πρεσβευτές της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία ανακαλούνται στην κεντρική υπηρεσία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών για διαβουλεύσεις, μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κλιμάκωση που κατέδειξε τη δυσφορία του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία του μικρού ΝΑΤΟ της AUKUS και την απώλεια ενός χρυσοφόρου συμβολαίου ύψους 90 δισ. δολαρίων για πώληση 12 γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό ναυτικό.

Ο προγραµµατισµός της Γαλλίας είναι να έχει ναυπηγηθεί η πρώτη φρεγάτα µέχρι το τέλος του 2023 και να έχουν κατασκευαστεί συνολικά πέντε Belh@rra µέχρι το 2030. «Η νέα φρεγάτα έχει αντιαεροπορικές ικανότητες που δεν έχουµε δει ποτέ άλλοτε στο παρελθόν» λένε γεµάτοι υπερηφάνεια οι Γάλλοι κατασκευαστές, αναδεικνύοντας κάποια από τα χαρακτηριστικά των πολεµικών πλοίων FDI.

Στη νέα γαλλική φρεγάτα σχεδιάζεται να ενσωµατωθεί «το πρώτο στον κόσµο πλήρως ψηφιακό ραντάρ µε κάλυψη 360 µοιρών», καθώς και τεχνολογίες που παραπέµπουν σε augmented reality και περιγράφουν το γαλλικό σχέδιο για την πρώτη πλήρως ψηφιακή φρεγάτα στον κόσµο.

«Μας δίνουν πλοία που θα είναι επιχειρησιακά για 40 χρόνια, αντιαεροπορικά και τα στρατηγικά βλήµατα scalp naval που έχουν βεληνεκές 600 µίλια» αποκαλύπτει πηγή µε γνώση των συζητήσεων που γίνονται στο πλαίσιο της διαπραγµάτευσης.

Η θωράκιση της Πολεμικής Αεροπορίας με τα γαλλικά μαχητικά Rafale

Μετά την μείζονα ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του 2020 όταν το τουρκικό πλοίο Oruc Reis έκανε σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η Ελλάδα με την Τουρκία έφτασαν τρεις φορές στα πρόθυρα της σύρραξης, η Αθήνα αποφάσισε την άμεση ενίσχυσή της με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale. Η εμπορική συμφωνία υπεγράφη σε χρόνο ρεκόρ, πριν το τέλος του 2020, και προέβλεπε την αγορά 18 δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, εκ των οποίων τα 12 θα είναι μεταχειρισμένα από τη δύναμη της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας
.
Η παράδοση των πρώτων Rafale ξεκίνησε τον Ιούλιο και η παράδοση των πρώτων έξι στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναμένεται περί τα τέλη του 2021.

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας

Ως επτασφράγιστο μυστικό τηρεί η ελληνική πλευρά το περιεχόμενο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία. Απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δειπνήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας στο Παρίσι προσκεκλημένος του Εμανουέλ μακρόν, αύριο θα γίνουν συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών. Φλοράνς Παρλί και Νίκος Παναγιωτόπουλος έχουν στενή συνεργασία από την εποχή της συμφωνίας για την αγορά των Rafale, όπως και ο Νίκος Δένδιας που συντονίζεται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση με τον Ζαν Υβ Λε Ντριάν για τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας, των εξελίξεων στη Συρία και τη Λιβύη αλλά και για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Θα συμφωνηθεί κάποιου είδους ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας; Θα αναλάβει δηλαδή το Παρίσι τη δέσμευση την υποχρέωση να παράσχει συνδρομή και να προσφέρει στρατιωτική αρωγή στην Αθήνα σε περίπτωση που απειληθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αντιστοίχως η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί να βοηθήσει την γαλλική πλευρά αναπτύσσοντας δυνάμεις σε περιοχές που ο Μακρόν επιδιώκει να κάνει προβολή της γαλλικής σημαίας;

Οι λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν αύριο και να γίνουν γνωστές το επόμενο διάστημα. Πέραν της μείζονας ελληνικής επιλογής που σηματοδοτεί η απόφαση για απόκτηση γαλλικών φρεγατών και κορβετών για συμπόρευση με την Γαλλία για τα επόμενα 30-40 χρόνια στο πεδίο της ναυτικής αποτροπής και της απόκρουσης των απειλών από θαλάσσης, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το «τι θα δώσει» ο Μακρόν για να ενισχύσει την Ελλάδα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, σε μια περίοδο που ο Ερντογάν επιμένει να καλεί σε διάλογο με μοναδικό σκοπό να μοιραστούν μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας οι θαλάσσιες ζώνες που η τουρκική πλευρά προσπαθεί να σφετεριστεί με τη δύναμη των όπλων.

 

Πηγή:protothema.gr