Σε Κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής. Πάνας Απόστολος, με σκοπό τη στήριξη κι ενίσχυση των ελαιοτριβέων.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων όπως και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο κ. Πάνας υπογραμμίζει πως οι προοπτικές της φετινής χρονιάς μοιάζουν δύσκολες όχι μόνο για τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής αλλά και για τον κλάδο των ελαιοτριβέων, δεδομένου του μεγάλου προβλήματος της ακαρπίας στις ελιές, που είναι βέβαιο ότι θα μειώσει κατακόρυφα την παραγωγή ελαιολάδου, μειώνοντας αισθητά ή μηδενίζοντας τον κύκλο εργασιών στα ελαιοτριβεία.

Ειδικότερα μάλιστα ο Βουλευτής κρούει των κώδωνα του κινδύνου αναφερόμενος στις επιχειρήσεις σύνθλιψης ελαιοκάρπου (ελαιοτριβεία), οι οποίες για πρώτη χρονιά φέτος δε θα λειτουργήσουν, αφήνοντας άνεργους και στον «αέρα» τους εποχιακά απασχολούμενους στις επιχειρήσεις αυτές.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ελαιοτριβεία αμείβονται σε είδος ( παραγόμενο λάδι επί του ελαιοκάρπου) και τα λειτουργικά κόστη ( ενεργειακό και ανθρώπινο δυναμικό ) παραμένουν υψηλά καθώς ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός λειτουργεί αδιάκοπα, ο κ. Πάνας τονίζει πως οι κύκλοι εργασιών των ελαιοτριβείων κινδυνεύουν να κλείσουν με τεράστιες ζημίες, δημιουργώντας καταστροφικές οικονομικές συνέπειες στις επιχειρήσεις αλλά και στις κατά τόπους τοπικές αγορές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κι ως Υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Πάνας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς τόσο την οικονομική ενίσχυση όσων δραστηριοποιούνται στις επιχειρήσεις σύνθλιψης ελαιοκάρπου όσο και σχετικές ενέργειες με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των ελαιοτριβείων.