Μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας στο Παρίσι για τη στρατηγική συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια και μετά τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αυτή την ώρα απευθείας στην Κρήτη για να δει από κοντά τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον εγκέλαδο, θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει ήδη η κυβέρνηση.

Η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες. Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.

Ουσιαστικά και στην Κρήτη, θα εφαρμοστεί το “μοντέλο” Καρδίτσας και Εύβοιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.

Στην Κρήτη και στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται εν τω μεταξύ ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Επίσης, ξεκινούν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγεισών περιοχών στο Δήμο Μίνωα Πεδιάδας.

Σήμερα ενισχύθηκε το δυναμικό (20 είχαν μεταβεί εχθές) και ο αριθμός των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανήλθε σε 56:

– 10 μηχανικοί του ΟΑΚ ΑΕ

– 6 μηχανικοί της ΚΤΥΠ ΑΕ

– 40 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Οι μηχανικοί κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).