Στην ελληνική Δικαιοσύνη έχει στραφεί η Μαργαρίτα Θεοδωράκη που ζητά να εκδοθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών προσωρινή διαταγή με την οποίο να απαγορεύεται στο συγκεκριμένο πρόσωπο να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης». Παράλληλα, η κόρη του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη έχει προσφύγει και με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία θα συζητηθούν το προσεχές διάστημα.

Μάλιστα, στην αίτησή της αναφέρει ότι ο Νίκος Κουρής «αυτοπροβάλλεται και αναμειγνύεται σε διάφορες εκδηλώσεις και καταστάσεις της ρέουσας κοινωνικής ζωής ως ο γιός του Μίκη Θεοδωράκη. Εμφανίζεται ως πρόσωπο -γόνος ενός Πνευματικού ανθρώπου που έχει αναγνωρίσει η υφήλιος, δήθεν εκπρόσωπος και συνεχιστής της Ιστορίας και του βάρους του μουσουργού Μίκη Θοδωράκη, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί όλη την οικογένειά του και δη εμένα και χρησιμοποιεί το επίθετο ‘Θεοδωράκης’ ως απόρροια σχέσης πατρός προς τέκνο, επιχειρώντας να προσδώσει κύρος και βαρύτητα στο πρόσωπό του, και συγχρόνως να προσδώσει κύρος και ποιότητα στην εκδήλωση που συμμετέχει αλλά συγχρόνως προσπαθώντας να προσχωρήσει και να εγκριθεί από την οικογένεια του μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη.Σε κάθε περίπτωση αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας του αποβιώσαντος.

Με τη συμπεριφορά του αυτή ο καθού η αίτηση, που την συνεχίζει μέχρι νυν και εκδηλώνει πρόθεση να τη συνεχίσει, προσβάλλει το δικάιωμα της προσωπικότητάς μου ως κληρονόμο και δικαιούχο του αποβιώσαντος πατρός μου και δη του βασικού στοιχείου αυτής, δηλαδή του επωνύμου ‘Θεοδωράκης’ με την παράνομη χρήση τούτου από τον καθού η αίτηση, που αποτελεί το βασικό στοιχείο εξατομίκευσης του προσώπου στον εξωτερικό κόσμο.Και ως αποτελούμενο από το κύριο όνομα και το επώνυμο χαρακτηρίζει εμένα ως πρόσωπο που προέρχομαι από την ίδια οικογένεια του αποβιώσαντος από τα πρόσωπα άλλων οικογενειών και το δε κύριο όνομά του τον διακρίνει από πρόσωπα της ίδιας οικογένειας μεταξύ τους».

Στη συζήτηση επί της προσωρινής διαταγής εκτός από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, παρευρέθηκε και ο Νίκος Κουρής, ο οποίος επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι είναι γιος του μουσικοσυνθέτη. Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα προχωρήσει σε τεστ DNA.