Το δεξαμενόπλοιο M/T Aristofanis, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, έλαβε μέρος σε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα 152 μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του νησιού Σχίζας Μεσσηνίας, και ενώ το πλοίο ταξίδευε για το Sidikeri της Αιγύπτου.

Το περιστατικό συνέβη αργά το βράδυ της Πέμπτης, 23 Σεπτεμβρίου. Ο πλοίαρχος του πλοίου αντιλήφθηκε ότι κοντά στο δεξαμενόπλοιο έπλεε ένα μικρό σκάφος μήκους 15 περίπου μέτρων με πάρα πολλούς επιβάτες, το οποίο παρουσίαζε εισροή υδάτων. Εν συνεχεία ειδοποίησε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος.

Το Μ/Τ Aristofanis, έλαβε εντολή να συνδράμει στην επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης, μαζί με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μετά από την ολοκλήρωση της επιχείρησης με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων, 152 μετανάστες (συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και τριών μωρών) επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στο πλοίο και φιλοξενήθηκαν στο κατάστρωμα ενώ εφοδιάστηκαν με όλες τις απαραίτητες προμήθειες. Κανένας επιβάτης δεν φάνηκε να χρήζει ειδικής ιατρικής φροντίδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η Daily Mail, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να ανεβάσουν τους μετανάστες στο πλοίο, μια από τις γυναίκες που ήταν μάλιστα και έγγυος, έπεσε στη θάλασσα αλλά ευτυχώς διασώθηκε.

Στη συνέχεια τo Μ/Τ Aristofanis ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) συνέχισε το ταξίδι του και έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Παλαιόχωρας στην Κρήτη. Τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά και την ολοκλήρωση των διατυπώσεων από τις Τοπικές Αρχές, οι 152 μετανάστες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια. Το δεξαμενόπλοιο Aristofanis απέπλευσε μετά με κατεύθυνση τον αρχικό του προορισμό.

Οι μετανάστες που αποβιβάστηκαν από το τάνκερ διαμένουν στη δημοτική κατασκήνωση στον Καλαθά Ακρωτηρίου και όπως διαπιστώθηκε προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν και το Ιράκ. Όλοι οι μετανάστες υποβλήθηκαν το Σάββατο σε rapid test και εντοπίστηκε ένα κρούσμα κορονοϊού, το οποίο και απομονώθηκε σε ειδικό δωμάτιο. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για τον εντοπισμό των διακινητών.