Ο πράσινος χρυσός που γεννάει πλούτο, αναπτύσσει την τοπική οικονομία, εξασφαλίζει απασχόληση και εισόδημα από τον πρωτογενή τομέα και κάνει γνωστή την βορειοελλαδική χερσόνησο στην διεθνή αγορά έχει όνομα και λέγεται: ”Γαλανό ελαιόλαδο Μεταγγιτσίου”.

Πρόκειται για ένα ελαιόλαδο με την σφραγίδα του ΠΟΠ, το οποίο παρασκευάζεται στο δημοτικό διαμέρισμα του Μεταγγιτσίου του Δήμου Σιθωνίας και πήρε την ονομασία του ”Γαλανό” από την ποικιλία της ελιάς της οποίας παρασκευάζεται, τη Γαλανή, η οποία μαζί με την Χονδροελιά συνθέτουν ένα από τα πιο εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου, κ. Κωνσταντίνου Βλαβή, το ”Γαλανό” παρασκευάζεται σε ποσοστό 90% από την ποικιλία ”Στρογγυλολιά”( Γαλανή, Πρασινολιά) και σε ποσοστό 10% από την ποικιλία ”Χονδροελιά Χαλκιδικής”.

”Η προσπάθεια αναγνώρισης του συγκεκριμένου ελαιόλαδου σε ΠΟΠ ξεκίνησε δυναμικά από τον τοπικό μας συνεταιρισμό και στη συνέχεια αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία προώθησης του προϊόντος μας στις αγορές του εξωτερικού με κριτικές οι οποίες μάλιστα ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία”, δηλώνει ο κ. Βλαβής φανερά ικανοποιημένος στο ”xalkidiki politiki”.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος αναφέρθηκε και στην φετινή παραγωγή της ελιάς, αλλά και στην τιμή του ελαιόλαδου: ‘‘ Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά 70%, ο παγετός είχε επηρεάσει σηματικά τα δέντρα, είναι  θέμα κλιματικής αλλαγής”, εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας ότι:” η τιμή του λαδιού συνήθως καθορίζεται με την έναρξη της νέας χρονιάς, δεν έχει καθοριστεί πλήρως, αν και φαίνεται να έχει ανοδικές τάσεις”. 

Τέλος, να σημειωθεί ότι το ”Γαλανό” μαζί με το ”Αγουρέλαιο” Χαλκιδικής ΠΟΠ τα τελευταία χρόνια έχουν εξασφαλίσει άριστους ”τίτλους ποιότητας” και αναγνωρισιμότητας, δίνοντας  μια δυναμική προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Χαλκιδική.