Ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ μοριακής βιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, Mount Sinai Ηospital, στο Τορόντο εξηγεί με πολύ απλά λόγια ποια είναι η δεύτερη πιο θετική είδηση μετά τα εμβόλια από το ξεκίνημα της πανδημίας.

Όλος ο πλανήτης περιμένει με αγωνία από τους επιστήμονες να φτιάξει ένα αποτελεσματικό αντιικό χάπι που θα το παίρνει από το στόμα ο ασθενής με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Φαίνεται λοιπόν ότι η εξεύρεση του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι θέμα λίγων εβδομάδων. Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του Δρ Πρασσά:

Καλα νεα! Νεο αποτελεσματικο φαρμακο για την COVID-19 στον οριζοντα.
Η επιστήμη θα συνεχίσει να προσφέρει λύσεις.

Ενθαρρυντικά τα νέα από το νέο αντιικο (όχι αντιβιοτικό οπως γράφουν αρκετοί) φάρμακο της Merck (molnupiravir). Δεν έχουμε δει ακόμη αναλυτικά τα στοιχεία, αλλά η ανακοίνωση αναφέρει μια αρκετά εντυπωσιακή 50% μείωση σε νοσηλείες σε όσους είχαν πάρει το φάρμακο έγκαιρα. Οχτώ θάνατοι παρατηρήθηκαν στην μελέτη, και οι 8 σε όσους δεν είχαν πάρει το φάρμακο (στα σχόλια το άρθρο του science για λεπτομέρειες). Το φαρμακο αυτό παίρνεται από το στόμα σαν χάπι (όχι σαν τα ενέσιμα μονοκλωνικά) για 5 μέρες από τον νεομολυσθεντα ασθενή (Σημ: η χρήση του φαρμάκου στη μελέτη αφορούσε μόνο άτομα τψηλοτερου κινδύνου για βαριά νοσηση).

Βέβαια, υπάρχει και κάτι άλλο που μπορεί να κάνει κανεις, που κρατάει 2 δευτερόλεπτα, έχει ήδη δοκιμαστεί σε πάνω από 6 δις κόσμο και δίνει εγγυημένη μείωση βαριας νοσηλείας και θανάτου πάνω από 90%. Σωστά, το εμβόλιο.

Κανενα εργαλείο δεν μας περισσεύει. Είπαμε, ελβετικό τυρί με πολλές αλληλεπικαλυπτομενες στρώσεις άμυνας θελουμε , αλλά δεν έχουν όλες οι στρώσεις το ίδιο πάχος. Τα εμβόλια είναι το βασικό όχημα που θα μας βγάλει από την πανδημία. Όλα τα αλλα, είναι σημαντικά συνεπικουρικα εργαλεία (ιδιαίτερα ομως σημαντικά για τους συμπολίτες μας που και να θέλουν δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα εμβόλια).

Έρχεται χειμώνας. Και υπάρχει και σύνολικά κούραση και λιγότερη υπομονή από όλους για νέα περιοριστικά μέτρα . Ο ιος θα βρει τρόπο να μας συναντήσει. Σημασία έχει να προλάβουμε να μας βρει οσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένους. Οι ανεμβολιαστοι τρεχάτε να εμβολιαστείτε. Αφήστε την αυτοκαταστροφική οργή στην άκρη. Το να ρισκάρεις αχρείαστα την υγεία σου δεν είναι κάποια επαναστατική πράξη.

Αλλά και οσοι εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι εχετε την ευκαιρια για τριτη δοση- μην την χάσετε. Ανανεώσετε τις ανοσιακες γραμμές σας (μην ξεχνάτε και το αντιγριπικό) για να βγει με οσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια ο χειμώνας σας από λοιμώξεις.

Πηγή: menshouse.gr