Στη Φλεγραία Γη της Τιτανομαχίας των Θεών, στη γη του Αινεία, στη γη του Μενδαίου οίνου, του Παιώνιου, του Κάσσανδρου, στη μαρτυρική Κασσάνδρα  ανταποδόθηκε η ζεστή φιλοξενία του δήμου Σερρών, η οποία είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούνιο στην πόλη του κοινού Εθνικού ήρωα των δύο δήμων, Εμμανουήλ Παππά.

Σε μια εξαιρετικά λαμπερή, αλλά και συμβολική τελετή το Σάββατο στις 2 Οκτωβρίου το απόγευμα, μπροστά από το Διοικητήριο Κασσανδρείας, ο δήμος Κασσάνδρας με τον δήμο Σερρών αδελφοποιήθηκαν και επίσημα πλέον, επισφραγίζοντας μια σχέση με μακρά ιστορία.

Οι δήμαρχοι Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά και Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, έδωσαν όρκο αδερφοποίησης και συμπόνοιας σφραγίζοντας την προσπάθεια των δύο δήμων για την αποκατάσταση του αρχιστράτηγου ήρωα των Ελληνικών Επαναστατικών Δυνάμεων, Εμ. Παπά στη θέση που του αξίζει τόσο στα σχολικά βιβλία όσο και στο πάνθεον των ηρώων του 1821.

Ο Σερραίος Εμμανουήλ Παπάς, ο μεγάλος οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης για όσους δεν το γνωρίζουν ήταν ένας μεγάλος και αγνός πατριώτης, ο οποίος επέλεξε την Κασσάνδρα για τον αγώνα του κατά των Τούρκων μέχρι τέλους και μάλιστε θυσίασε την οικογένεια του και διέθεσε όλη του την περιουσία στο τέλος της ζωής του για τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας!

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ως δημότης Κασσάνδρας, αλλά και ως επίτημος δημότης Σερρών συμμετέχω έστω και από μακρυά στην εκδήλωση της μικρής, αλλά σπουδαίας μου πατρίδας της Κασσάνδρας”, υπογράμμισε ο Κασσανδρινός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες, οι οποίες επισφραγίζουν τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο δήμων στην πορεία τους για ανάπτυξη και δημιουργία, αλλά και για την κοινή προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής μας κληρονομιάς με τον κοινό ήρωα που ”δένει” τους τόπους μας, τον Εμ. Παπά”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Σχοινάς μέσω του μηνύματος που στέλνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και στους Σερραίους φίλους του.

Για την σημασία της αδερφοποίησης αυτής μίλησε στο ”xalkidiki politiki”, ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕΧ, Γιάννης Γιώργος, o οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: ‘Μια σημαντική μέρα η αποψινή για τη Χαλκιδική, καθώς ο Εμ. Παπάς ήταν μια εξαιρετικά σπουδαία μορφή του μεγάλου αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ήταν αυτός ο οποίος έδωσε το έναυσμα της μάχης κόντρα στους Τούρκους κατακτητές. Ήρθε η ώρα λοιπόν να πληρώσουμε το χρεός μας σε αυτό τον μεγάλο αγωνιστή”.

Ο κ. Γιώργος συνέχισε επισημαίνοντας  ότι: ‘Η αδερφοποίηση αυτή φέρνει στο προσκήνιο τις άγνωστες πτυχές του Επαναστατικού αγώνα της Χαλκιδικής, κάτι το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί και δεν διδάσκεται ως ιστορία στα ελληνικά βιβλια”.

Για την συνέχεια αυτής της συνεργασίας αλλά και τον βασικό της στόχο, μίλησε στο ”xalkidiki politiki”, η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά:Έχουμε ήδη ετοιμάσει ένα πρόγραμμα σε επίπεδο συνεργειών και σε τοπικό επίπεδο στον τουρισμό, αλλά βασικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι  η αναγνώριση του Εμ. Παπά και μάλιστα θα προσπαθήσουμε, ώστε να γραφεί στην ιστορία των σχολικών βιβλίων η προσφορά και η δράση του στον τόπο”, εξηγεί η ίδια και συνεχίζει τονίζοντας ότι: ‘ξεκινάμε σήμερα και θα συνεχίσουμε με κοινή προσπάθεια οι δύο δήμοι, ώστε να γίνει πλήρως η αποκατάσταση και η προσφορά αυτού του μεγάλου ήρωα, που λέγεται Εμ. Παπάς’‘.

”Ενα ταξίδι το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο στις Σέρρες και συνεχίζεται σήμερα εδώ στη Κασσάνδρα. Σε αυτό το ταξίδι μας ενώνουν πολλά, δύο δήμοι που έχουν πολλά κοινά από το παρελθόν, πολλά κοινά στο παρόν και προσδιορίζουν πολλά κοινά στο μέλλον”, υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης στο ”xalkidiki politiki” και συνεχίζει δηλώνοντας το πόσο περήφανος νιώθει:” Με την ολοκλήρωση της συνεργασίας σήμερα νιώθω πολύ περήφανος, με τον αδελφό πλέον δήμο Κασσάνδρας. Η σημερινή ολοκλήρωση της αδερφοποίησης μας βάζει μπροστά σε προκλήσεις του κοινού μας ήρωα, του Σερραίου ήρωα που έδρασε εδώ σε αυτό τον μαρτυρικό τόπο”.

Για την σημασία της αδερφοποίησης και την τελετή μίλησε στο ”xalkidiki politiki” και ο Δήμαρχος Σιθωνίας, κ. Κυπαρίσσης Ντέμπλας: ‘‘Είναι σημαντική αυτή η ημέρα, καθώς μπορεί να αναδείξει και την συμμετοχή της Χαλκιδικής , των Χαλκιδικιωτών στον απελευθερωτικό αγώνα για την πατρίδα, αλλά ιδιαίτερα να αναδείξει την προσφορά του αγνού πατριώτη Εμ. Παπά, ο οποίος πρέπει να καταλάβει την θέση που του αρμόζει στην ιστορία της χώρας”.

”Μια μέρα γιορτινή όπου η αδερφοποίηση των δύο πόλεων με κοινό χαρακτηριστικό τον μεγάλο ήρωα Εμμανουήλ Παπά, δίνει μια άλλη προοπτική για την ανάπτυξη αυτών των δήμων. Μια προοπτική, η οποία και στο τουριστικό κομμάτι θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση, σε μια περίοδο μάλιστα όπου όλοι οι τομείς της οικονομίας έχουν την ανάγκη από την συνεργασία”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο ”xalkidiki politiki”, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος.

Βαθιά συγκινημένη στο xalkidiki politiki μίλησε και η Ξανθίππη Καραθανάση, η οποία βραβεύτηκε από την Δήμαρχο Κασσάνδρας για την προσφορά της στο δημοτικό τραγούδι:Αν σε βραβεύουν τα χώματα που μεγάλωσες, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από αυτό για εμένα και νιώθω βαθιά συγκινημένη που βρίσκομαι σήμερα την ημέρα της αδερφοποίησης εδώ σε αυτό τον τόπο”, δήλωσε η κ. Καραθανάση, η οποία ταξίδεψε και συγκίνησε με τη μοναδική της φωνή όλους τους καλεσμένους.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης του Σαββάτου, αυτής της ξεχωριστής ημέρας όπου οι δύο δήμοι ενώθηκαν με παντοτινούς δεσμούς, ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου η εκδότρια του ”xalkidiki politiki”, κα. Σουζάνα Καζάκα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής η κ.Χαλκιά πρόσφερε στον Δήμαρχο Σερρών ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα της Κασσάνδρας και ένα αναμνηστικό δώρο φιλοτεχνημένο με τη χερσόνησο της Κασσάνδρας.

Ο κ.Χρυσάφης πρόσφερε στην κ.Χαλκιά την καρφίτσα με το σύμβολο του Δήμου Σερρών, που φορά μόνο ο Δήμαρχος, ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα των Σερρών, μία αναμνηστική πλακέτα της αδελφοποίησης και το βιβλίο του Κυριάκου Παπακυριάκου για την ιστορία των Σερρών.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Δήμαρχο Κασσάνδρας και τον Δήμαρχο Σερρών.

Στην τελετή αδελφοποίησης παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο εφημέριος Κασσανδρειας κ Χριστόδουλος Μιτελούδης , ο δήμαρχος Σιθωνίας Πάρης Ντέμπλας, ως εκπρόσωπος του δήμου Πολυγύρου ο αντιδήμαρχος Χρήστος Βορδός, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κασσάνδρας Αθανάσιος Αλβανός, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Στακινός, Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Φωτεινή Μίζογλου, Ύδρευσης Γιάννης Μητελούδης, Τουρισμού Αστέριος Κατσάνης, Καθαριότητας Παύλος Παντζίκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚ Ηρακλής Λειβαδιώτης, η δημοτική σύμβουλος Στέλλα Δάλλα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Μαρία Παπαδημητρίου Ο προεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Κασσανδρας Γιάννης Σερέτης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Παπαγιάννης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Άρης Μανωλας, Μορφούλα Γραμμένου, Νίκη Τσελεπη,  Αλκιβιάδης Φτίκας, Σπύρος Γούλιος, Αθανάσιος Κατσαρός.

Οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Κασσανδρειας Παντελής Χατζηανδρέου Καλάνδρας Αθανάσιος Πούλιος και Καλλιθέας Βασίλης Αβραμίδης.

Από τις Σέρρες παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλειος Κατιρτζόγλου, οι Αντιδήμαρχοι Υπηρεσιών του Πολίτη Γιώργος Ταΐρης, Υπηρεσίας Δόμησης, Πολιτικής Προστασίας και Παλλαϊκής Άμυνας Δημήτρης Μερετούδης, η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Χρύσα Παλάζη – Τσοχατζίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ και εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Αθλητισμού Γιάννης Γάτσιος, και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος.
Παρούσα ήταν και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών Στέλλα Ελευθεριάδου η οποία πρόσφερε στη Δήμαρχο Κασσάνδρας μία σπάνια έκδοση του 1914 του Σερραίου συγγραφέα Ευάγγελου Στράτη για τον Εμμανουήλ Παπά.
Στην τελετή παρίσταντο με τα λάβαρά τους αντιπροσωπεία και τμήμα  του συλλόγου  του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κασσάνδρας «Η Κασσάνδρεια» και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Φούρκας και Κρυοπηγής που έδωσαν ιδιαίτερο, επετειακό τόνο στην εκδήλωση.

Η επόμενη μέρα για τα κοινά βήματα των δύο δήμων

Όπως αναφέρθηκε κατά την υπογραφή των πρωτοκόλλων συνεργασίας από τους Δήμαρχους Σερρών και Κασσάνδρας, πλέον ανοίγουν δρόμοι συνεργασίας και κοινών δράσεων με πολλαπλά οφέλη για τους δύο Δήμους όπως:

– Αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και από κοινού διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

– Δημιουργία της ιστορικής διαδρομής «Στα χνάρια του Εμμανουήλ Παπά» για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και την ανάδειξη των ιστορικών τοποσήμων των δύο Δήμων

– Θέσπιση δημοτικής υποτροφίας «Εμμανουήλ Παπάς» για έναν αριστούχο μαθητή ή μαθήτρια που εισέρχεται σε Σχολή Ιστορίας

– Διοργάνωση ετήσιου ιστορικού συνεδρίου, κάθε Δεκέμβριο στην επέτειο του θανάτου του Εμμανουήλ Παπά.- Καταγραφή της ιστορίας των δύο τόπων.- Εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων των δύο Δήμων.