Τέσσερα νέα νηπιαγωγεία έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες του μαθητικού δυναμικού στον δήμο Ν. Προποντίδας και να δώσει μακροχρόνια λύση στην έλλειψη διδακτηρίων για τους μικρούς μαθητές. Τα τρία από τα 4 σχολεία βρίσκονται στα Ν. Μουδανιά, ενώ ένα νέο νηπιαγωγείο βρίσκεται στη Ν. Καλλικράτεια. Αναλυτικά παρακάτω φαίνονται οι προδιαγραφές των έργων και οι προϋπολογισμοί τους.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 4ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Ν. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Προϋπολογισμός Δημοπράτησης: 1.160.000€

Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020»

  • Συνολικής κάλυψης 485,28τ.μ., δόμησης 418,08 τ.μ
  • ολοήμερο νηπιαγωγείο με δύο αίθουσες εργασίας, μία αίθουσα ανάπαυσης, έναν χώρο για τραπεζαρία και κουζίνα, ένα γραφείο νηπιαγωγών και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Αύλειος χώρος:

  • Το κτίριο τοποθετήθηκε κοντά στη δυτική περίφραξη του οικοπέδου, αφήνοντας ουσιαστικά μόνο χώρο για τα οχήματα και τη διαμόρφωση κάποιων παρτεριών σε αυτή την πλευρά και τοποθετώντας τον κύριο όγκο δραστηριοτήτων των παιδιών στο νότιο και ανατολικό τμήμα του αύλειου χώρου.
  • Στη νοτιοανατολική άκρη του περιβάλλοντος χώρου θα δημιουργηθεί ένα μικρών διαστάσεων θεατράκι.
  • Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου θα επικρατεί το πράσινο.
  • Η μεγαλύτερη επιφάνεια της αυλής είναι διαμορφωμένη με χυτό βοτσαλωτό δάπεδο. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί σταθεροποιημένο χώμα αλλά και δάπεδο ασφαλείας παιδικής χαράς.
  • Ο αύλειος χώρος συμπληρώνεται με παιχνίδια παιδικής χαράς, μικρές ξύλινες πέργκολες, λιθόκτιστα παγκάκια και βρύσες.

Είναι ημιτελές, καθώς ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος κι έτσι ο Δήμος έπρεπε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία επαναδημοπράτησης του έργου. Σύντομα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον νέο ανάδοχο.

 

5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ (Ορφανίδη με Σιγής)
  • ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:  1.100.000  €
  • Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020»
  • Συνολικής κάλυψης 482,61 τ.μ., δόμησης 415,27τ.μ.
  • Ολοήμερο νηπιαγωγείο με δύο αίθουσες εργασίας, αίθουσα ανάπαυσης, χώρο για τραπεζαρία και κουζίνα, γραφείο νηπιαγωγών και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Αύλειος χώρος

Το κτίριο τοποθετήθηκε κεντρικά στο οικόπεδο, αφήνοντας επαρκή ελεύθερο χώρο για τη δημιουργία αύλειου χώρου τόσο προς το νότο όσο και προς το βορρά.

Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έγινε με γνώμονα την εναλλαγή των υλικών των επιφανειών, την επικράτηση των καμπυλωτών και ακανόνιστων σχημάτων στα δάπεδα τα οποία δημιουργούν ένα ενδιαφέρον οπτικό  παιχνίδι επί εδάφους για τα παιδιά.

Στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου προβλέπεται χώρος στάθμευσης τριών οχημάτων, εκ των οποίων ο ένας είναι για ΑΜΕΑ.

 

4ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ (Παναγίας Κορυφινής με Καλολήμνου))

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 985.000  €

Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020»

Ολοήμερο νηπιαγωγείο με δύο αίθουσες εργασίας, μία αίθουσα ανάπαυσης, έναν χώρο για τραπεζαρία και κουζίνα, ένα γραφείο νηπιαγωγών και έναν πολυδύναμο χώρο.

Κάλυψης του κτιρίου 344,54τ.μ. Η δόμηση κατανέμεται σε ένα επίπεδο (ισόγειο)  με επιφάνεια  344,54 τ.μ.. Το υπόγειο (βοηθητικός χώρος) καταλαμβάνει επιφάνεια 179,25 τ.μ.. Η πρόσβαση στον υπόγειο χώρο γίνεται με την σκάλα ανάμεσα στον αίθουσα ανάπαυσης και στο WC νηπίων, η οποία διαθέτει και ανυψωτικό μηχανισμό κλίμακας για ΑΜΕΑ.

  • Αύλειος χώρος:

Η μεγαλύτερη επιφάνεια της αυλής είναι χλοοτάπητας και διαμορφώνονται διαδρομές, σε ακανόνιστο, καμπύλο σχήμα από χυτό βοτσαλωτό δάπεδο. Το πράσινο επικρατεί στο οικόπεδο και η δεντροφύτευση της αυλής έγινε με διάφορα φυτά.

 

3ο Νηπιαγωγείο Ν. Μουδανιών  (Λεωφ. Ελευθερίας)
  • Συνολικός Προϋπολογισμός: 1.220.000,00 €
  • Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».
  • Το 3ο Νηπιαγωγείο βρίσκεται στην περιοχή «Αλμύρα» Νέων Μουδανιών – με συνολική κάλυψη 492,10 τ.μ. και δόμηση 418,08τ.μ.

Πρόκειται για ένα ολοήμερο νηπιαγωγείο με δύο αίθουσες εργασίας, μία αίθουσα ανάπαυσης, έναν χώρο για τραπεζαρία και κουζίνα, ένα γραφείο νηπιαγωγών και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δομημένα στο ισόγειο συνολικής έκτασης 418,08 τ.μ. Μπροστά από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος ημιυπαίθριος χώρος επιφάνειας περίπου 60 τ.μ., ώστε να παίζουν τα παιδιά σε περίπτωση που το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες.

Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου επικρατεί το πράσινο. Η δεντροφύτευση της αυλής έγινε με διάφορα φυτά και δέντρα. Η μεγαλύτερη επιφάνεια της αυλής είναι διαμορφωμένη με χλοοτάπητα, ενώ υπάρχουν σημεία όπου δημιουργήθηκαν διαδρομές με ακανόνιστο, καμπύλο σχήμα από χυτό βοτσαλωτό δάπεδο σε έντονο χρωματισμό, οι οποίες  δημιουργούν ένα ενδιαφέρον οπτικό παιχνίδι επί εδάφους για τα παιδιά. Στο νότιο τμήμα της αυλής προβλέπεται παιδική χαρά.

Μ. Καρράς: Στα παιδιά μας αξίζει το καλύτερο

Στα παιδιά μας αξίζει το καλύτερο. Έχοντας αυτό ως αρχή προχωράμε συνεχώς στη βελτίωση των εκπαιδευτικών δομών του Δήμου μας“, αναφέρει ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανόλης Καρράς και επισημαίνει: “Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που παραδίδουμε τρία νέα Νηπιαγωγεία στα Ν. Μουδανιά, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί και το 4ο Νηπιαγωγείο Ν. Καλλικράτειας. Θα είχε τελειώσει κι αυτό, αν δεν υπήρχε εμπλοκή από τη μεριά του αναδόχου. Συγκεκριμένα, του δόθηκαν οι νόμιμες παρατάσεις αλλά αφού τις εξάντλησε και το έργο δεν προχωρούσε, έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτος, όπως κι έγινε. Το επαναδημοπρατήσαμε άμεσα κι είμαστε λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης με νέο ανάδοχο.  Έτσι, θεωρούμε ότι το έργο βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για να ολοκληρωθεί. Επίσης, σύντομα θα προχωρήσουμε στη θεμελίωση του νέου Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Ν. Προποντίδας.

Δουλεύουμε ασταμάτητα. Αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω. Τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι υπηρεσίες του δήμου φροντίζουμε, ώστε να έχουμε ετοιμότητα και να εκμεταλλευόμαστε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Τέλος, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην ευχαριστήσω τόσο τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Ιωάννη για την εξαιρετική συνεργασία και πολύτιμη στήριξη”.