Το πέρασμα του Δραγουντελίου, είναι μία περιβαλλοντική εκδήλωση,η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο στη Χαλκιδική τον μήνα Οκτώβρη και αποτελεί πλέον θεσμό για την Σιθωνία. Είναι ένα ταξίδι μαγικό στη φύση, μια υπέροχη πεζοπορία σε έναν τόπο μοναδικό, με τερματισμό σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Χαλκιδικής τον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα.

Η περιβαλλοντική αυτή εκδήλωση αποτελεί πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου, ο ”Παρθενών” και διοργανώνεται κάθε φορά από τον ίδιο τον σύλλογο σε συνεργασία με τον δήμο Σιθωνίας.

Σκοπός της δημοφιλής αυτής εκδήλωσης ήταν και παραμένει να γνωρίσει ο κόσμος της Σιθωνίας, αλλά και οι επισκέπτες της τον ορεινό όγκο της Σιθωνίας, το Δραγουντέλι μέσα από μια περιπατική διαδρομή στο καταπράσινο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Παράλληλα, το πέρασμα του Δραγουντελίου που τα τελευταία χρόνια γνώρισε μεγάλη απήχηση σε Ελλάδα και εξωτερικό έφερε κοντά ανθρώπους με κοινές αξίες και  ευαισθησίες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία αυτού.

Στο πέρασμα υπάρχουν διάφορες περιπατικές διαδρομές, αλλά και μια ποδηλατική όπου στο τέλος τους όλες έχουν ως επίκεντρο την πλατεία του Παρθενώνα, μιας και εκεί πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις ως ”ανταμοιβή” αυτής της ημέρας.

Στην πεζοπορία οι περιπατητές πέρα από το μοναδικό ταξίδι στο καταπράσινο δάσος της Σιθωνίας, έχουν  την ευκαιρία να συναντήσουν και ένα σπάνιο δέντρο, τον Ίταμο, από το οποίο μάλιστα έχει πάρει το όνομα του και το βουνό! Το μυστυριώδες αυτό δέντρο συγκαταλέγεται στα διατηρητέα μνημεία της φύσης και είναι το γηραιότερο είδος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Ίταμος ή αλλιώς δέντρο του θανάτου λέγεται ότι είναι τοξικός, εκτός από το σαρκώδη τμήμα του καρπού του, ωστόσο αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι το δέντρο αυτό έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται με ξέφρενους ρυθμούς, να αναβλαστάνει και να αναδημιουργεί παντοτινά τον εαυτό του, φέρνοντας το κοντά στην αθανασία. Αναφέρεται μάλιστα από τους παλαιότερους ότι: ”Ο Ίταμος προκαλεί τον θάνατο, αλλά ο ίδιος δεν πεθαίνει ποτέ”. Πέρα από αυτή την αναφορά υπάρχει και ένας μύθος σχετικά με αυτό το δέντρο ο οποίος αναφέρει ότι τα πλοία της εκστρατείας του Μέγα Αλέξανδρου κατασκευάστηκαν από Ίταμο.

Το πέρασμα του Δραγουντελίου  αποτελεί πλέον έναν περιβαλλοντικό θεσμό με οικολογική δράση όπου δίνει την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους μέσα από διάφορες περιπατητικές διαδρομές να περιηγηθούν σε μια καταπράσινη περιοχή που ο συνδιασμός του βουνού και της θάλασσας διαμορφώνει ένα απείρου κάλλους τοπίο με τους επισκεπτες κάθε φορά να μένουν ενθουσιασμένοι μιας και τους δίνεται η δυνατότητα μέσω αυτού του περάσματος να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές και τον δασικό πλούτο της Σιθωνίας!”, υπογραμμίζει στο “xalkidiki politiki” ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Ο κ. Ντέμπλας ανέφερε μάλιστα ότι το πέρασμα πέρα από την γνωριμία των ανθρώπων με την φύση και την άσκηση του νου και του σώματος  διαμορφώνει και οικολογική συνείδηση και περιβαλλοντικές ευαισθησίες σε όλους, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα ιδιαίτερο προσόν στις μέρες μας.

Τέλος ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσα από τέτοιες δράσεις: “Το πέρασμα του Δραγουντελίου είναι γεγονός ότι συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και γι’αυτόντον λόγο έχει καθιερωθεί να γίνεται στις αρχές του Οκτώβρη, μιας και ο τουρισμός της Χαλκιδικής έχει επιμηκυνθεί και κρατά έως και τις αρχές Νοεμβρίου”,δήλωσε και κατέληξε τονίζοντας οτι: “Το πέρασμα, όπως και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις βοηθά στο τουριστικό κομμάτι και αναβαθμίζει την περιοχή  μας αφού σε αυτό συμμετέχουν και τουρίστες από διάφορα μέρη του εξωτερικού, οι οποίοι αυτή την περίοδο βρίσκονται στη Χαλκιδική για διακοπές”.

“Είναι μια δράση η οποία ξεκίνησε από τον σύλλογο μας σε ήπια μορφή και εξελίχθηκε άμεσα σε κάτι “δυνατό” και ευρέως γνωστό με μεγάλη απήχηση στο κοινό. Στο πέρασμα συμμετέχουν περιπατητές από όλο τον κόσμο, διάφοροι σύλλογοι και οργανώσεις και είναι πλέον μια οργανωμένη δράση με καθαρά περιβαλλοντική σημασία, δηλώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ο “Παρθενών”, Μαριάννα Λενιτσά μιλώντας στο “xalkidikii politiki“.

Η ίδια αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον του κόσμου το οποίο είναι έκδηλο για το πέρασμα του Δραγουντελίου, αλλά και σε τουρίστες της περιοχής, όπως είναι οι Γερμανοί αυτή την περίοδο, οι οποίοι συμμετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό και ευχαρίστηση στον περιπατητικό αυτό αγώνα!

Τέλος για το 18ο φετινό πέρασμα του Δραγουντελίου η κα. Λενιτσά έκανε γνωστό ότι δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω της υγειονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα το τελευταίο διάστημα: Δυστυχώς για ακόμη μία χρονιά αναβάλλεται το πέρασμα, λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην χώρα με την πανδημία. Τα κρούσματα είναι αρκετά και σεβόμενοι την δημόσια υγεία, θεωρήσαμε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η δράση έτσι όπως της αρμόζει”, αναφέρει η ίδια και καταλήγει λέγοντας ότι:” Έύχομαι να βγούμε σύντομα νικητές από την πανδημία, και του χρόνου να  περπατήσουμε όλοι γεροί και δυνατοί στην φύση της Σιθωνίας!”.