«Σε μια λαμπρή τελετή στην Ροτόντα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, θα τιμήσουμε δύο κορυφαίους επιστήμονες αλλά και δύο μοναδικούς στην ευγένεια και ταπεινότητα τους ανθρώπους, που με την ανακάλυψη του εμβόλιου για τον κορονοιό έσωσαν δεκάδες εκατομμύρια ζωές – ανάμεσα τους σίγουρα και πολλές από τις δικές μας. Η τελετή, στην οποία θα παραβρεθούν κορυφαίες ευρωπαϊκές προσωπικότητες, θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ3. Αν έχετε τον χρόνο αξίζει να την παρακολουθήσετε!», αναφέρει σε κάλεσμά του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ-Theophano Foundation, Σταύρος Ανδρεάδης.

Πρόκειται για το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» που θέλει να ενδυναμώσει την αλληλοκατανόηση των διαφορετικών λαών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν τη σημερινή Ευρώπη. Δημιουργήθηκε από ηγετικές φυσιογνωμίες από την πολιτική, την τέχνη, τα γράμματα και το επιχειρείν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι ο επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι και της Διοικούσας Επιτροπής, ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Θα απονέμεται κάθε χρόνο στη Ροτόντα, ένα μνημείο του 4ου αιώνα μ.Χ. που αποτυπώνει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο οικοδόμημα τις ιστορικές μεταβάσεις που έκριναν τη μοίρα της ηπείρου μας. Η ονοματοδοσία του βραβείου μάς γυρίζει πίσω στον 10ο μ.Χ. αιώνα και σε μια Βυζαντινή αυτοκράτειρα που συνέβαλε με τα έργα της στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

Πέρυσι το βραβείο εστίασε στην εκπαίδευση και απονεμήθηκε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 θα αποδοθεί το φετινό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στο ζευγάρι των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, τον δρα Ουγκούρ Σαχίν και τη δρα Οζλέμ Τουρετσί. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η τελετή του 2021 θα φέρει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το σύνολο σχεδόν των μελών της Συμβουλευτικής και Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» από όλη την Ευρώπη.

πληροφορίες από kathimerini