Η αύξηση των ζωοτροφών και άλλων πρώτων υλών για τους κτηνοτρόφους προβληματίζει τον κτηνοτροφικό κόσμο τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτοκτηνοτρφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας Άγγελο Τσιαρτσιαφλή, η χρονιά ξεκίνησε μεν με τους καλύτερους οιωνούς, από το Μάιο και μετά ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν με τις αυξήσεις στις τιμές που αφήνουν πλέον ελάχιστα περιθώρια κέρδους. Για παράδειγμα όπως αναφέρει ο ίδιος, τα λιπάσματα αυξήθηκαν κατά 5 ευρώ το 40κιλο σακί. Υπάρχει επίσης έλλειψη στο προϊόν. Επιπλέον, για τους αγρότες που σπέρνουν αυτή την περίοδο δεν βρίσκουν σπόρια και άλλα γεωργικά εφόδια, και πάλι καλούνται να προκαταβάλουν τα λεφτά και στη συνέχεια να παραλάβουν τα προϊόντα.

Τα πάντα έχουν συμπαρασυρθεί από τις αυξήσεις στα καύσιμα, όπως αναφέρει ο κ. Τσιαρτσιαφλής.

«Το γάλα είχε πάρει καλή τιμή, αλλά η δυσανάλογη αύξηση των άλλων ειδών εξαφανίζει το κέρδος», λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Για τον λόγο αυτό τα μέλη της ομάδας του Συνεταιρισμού βοηθήθηκαν οικονομικά με την καταβολή κεφαλαίου ώστε να αγοράσουν τις ζωοτροφές, όσοι παράγουν αιγοπρόβειο γάλα.

Η ομάδα παραγωγών προχωρά σε πρωτοβουλίες για τα μέλη της και με την αγορά εξοπλισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι επόμενος στόχος είναι να συγκροτηθεί ομάδα παραγωγών στα δημητριακά. «Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα μπροούν να εντάσσονται σε προγράμματα κοινοτικά και να έχουν οικονομικές απολαβές», επεσήμανε ο κ. Τσιαρτσιαφλής.