Απέχουν τις τελευταίες ημέρες από το σχολείο οι μαθητές δημοτικού της Αμμουλιανής, που φαίνεται πως είναι το μόνο μέρες στη Χαλκιδική όπου θα εφαρμοστεί το μέτρο του Υπουργείου περί συγχωνεύσεων τάξεων. Το δημοτικό σχολείο του νησιού, από 3θέσιο με 4 δασκάλους έγινε 2θέσιο με δύο δασκάλους. Εκτός των άλλων τα παιδιά δεν έχουν φέτος ούτε γυμναστή ούτε δάσκαλο αγγλικών.

«Οι γονείς είναι ανένδοτοι στην απόφασή τους να μην στείλουν τα παιδιά στο σχολείο μέχρι κάποιος να μας ακούσει», αναφέρει με αγωνία ο πρόεδρος του νησιού Κώστας Τσακνής, που περιγράφει πόσο δύσκολο ήταν να βρεθεί σπίτι για τους εκπαιδευτικούς που πήγαν στο νησί στις αρχές της χρονιάς και τώρα έφυγαν με απόσπαση άρον άρον. 

Στο δημοτικό σχολείο Αμμουλιανής φοιτούν 30 παιδιά περίπου, αρκετά στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη.  Αξίζει να σημειωθεί ότι 20 παιδιά βρίσκονται στην τάξη του νηπιαγωγείου φέτος που σημαίνει ότι του χρόνου να πάνε στο δημοτικό.

Για πολλούς γονείς η λύση της μετακόμισης φαντάζει μονόδρομος αυτή τη στιγμή, όταν μάλιστα θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. «Στο νησί δεν υπάρχει ούτε φροντιστήριο, ούτε καθηγητής αγγλικών για τα παιδιά. Τουλάχιστον σε άλλα χωριά όπως είναι τα Ν. Ρόδα, οι μαθητές μπορούν να διδαχθούν ξένες γλώσσες σε φροντιστήριο. Εδώ στη νησί δεν υπάρχει τίποτα», τονίζει ο κ. Τσακνής.

Στην Αμμουλιανή ζουν μόνιμα τον χειμώνα 400 κάτοικοι και είναι εγγεγραμμένοι πάνω 500.