«Ελπίζουμε και θέλουμε το Συνέδριο μας να αποτελέσει την αφετηρία ενός νέου δημιουργικού ξεκινήματος για την Πατρίδα μας και την Αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να προχωρήσουμε στις τολμηρές αλλαγές που θα μας λύσουν τα χέρια και θα μας επιτρέψουν να είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι στους πολίτες. Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, σε μια κοινωνία που θα δημιουργεί αξία και θα υπηρετεί αξίες. Γι΄αυτό η Αυτοδιοίκηση για μια ακόμη φορά, βγαίνει μπροστά”. Με αυτό το μήνυμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου άνοιξε τις τριήμερες εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε μια δια ζώσης διαδικασία και τηρώντας φυσικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η Χαλκιδική ζητεί αλλαγή κριτήριων για τους τουριστικούς δήμους

Από την πλευρά των δημάρχων της Χαλκιδικής τέθηκαν σοβαρά θέματα που αφορούν τουριστικές και ορεινές περιοχές του νομού. Όπως, για παράδειγμα, επεσήμανε ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς το αρμόδιο υπουργείο καλείται χρόνια τώρα να εξετάσει τις ιδιαιτερότητες δήμων όχι μόνο στον ορεινό όγκο, αλλά και στις τουριστικές περιοχές που εμφανίζουν τεράστιες αυξομειώσεις πληθυσμού από τον χειμώνα στο καλοκαίρι, αλλά τους παρέχονται οι ίδιοι πόροι ανεξάρτητα από τις ανάγκες. Σύμφωνα και πάλι με τον κ. Καρρά, πολλοί δήμοι όπως η Ν. Προποντίδα κινδυνεύουν να «χρωστάνε» χρήματα στο κράτος από εντάξεις έργων στο πρόγραμμα Φιλόδημος με ποσά που ξεπερνούν τα αντίστοιχα προς έγκριση από το Α. Τρίτσης που ακολούθησε.

«Έχουμε πάρα πολλές ευθύνες, πάρα πολλές αρμοδιότητες και θα πρέπει να γίνει κάτι ώστε να αυξηθούν τα έσοδά μας και να είμαστε κι εμείς πιο αποτελεσματικοί», τόνισε η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά. «Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας κινείται προς την κατεύθυνση να μας βοηθήσει. Θα είναι πολύτιμο για έναν δήμο όπως η Κασσάνδρα που αυξάνει κατακόρυφα τον πληθυσμό της το καλοκαίρι» σημείωσε η ίδια. Η κ. Χαλκιά ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συνέδριο και εξέφρασα την πεποίθηση ότι δια ζώσης οι συζητήσεις δίνουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να λυθούν περισσότερα προβλήματα.

Πολλές ελπίδες ενπαοθέτουν οι δήμοι, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, η πρόθεση που εξέφρασε ο κ. Πέτσας για την καταβολή μιας έκτακτης δόσης ΚΑΠ ώστε να καλυφθούν χρηματικές απώλειες που είχαν οι δήμοι. Εξάλλου δεν αποκλείεται να γίνει επανασχεδιασμός του τρόπου και των κριτρίων των ΚΑΠ, κάτι που θα ωφελήσει και μικρούς δήμους.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος εκτίμησε ότι η σύγχρονη διοίκηση της ΚΕΔΕ με καλή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών θα βρουν λύσεις σε πολλά θέματα. «Για τους πολίτες θα είναι οι λύσεις, και όχι για μας τους δημάρχους, αυτό δηλαδή που επιδιώκουμε», σημείωσε ο κ. Βαλιάνος. Πρόσθεσε τέλος ότι είναι θετική η πρόθεση αύξησης των πόρων στο Α. Τρίτσης που εξήγγειλε ο κ. Πέτσας.

Στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος που τόνισε μεταξύ άλλων πόσο σημαντικό είναι η πολιτεία να βοηθήσει τους δήμους που κατά τ’ άλλα παλεύουν και τα καταφέρνουν μόνοι τους ικανοποιητικά.