Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς  βρίσκει τον Δήμο Ν. Προποντίδας σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς έχουνε ήδη προχωρήσει στην προμήθεια 25 εξωτερικών απινιδωτών, που μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου, όπως επίσης και σε κάποιους οικισμούς.

“Σχεδόν 500 συμπολίτες μας, εθελοντές, έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών και χρήση απινιδωτή. Η εκπαίδευση θα γίνει εντός του Νοέμβρη. Καλούνται, αν κάποιοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν και δεν έχουν δηλώσει ακόμη συμμετοχή, να το πράξουν μέχρι τέλος Οκτώβρη καλώντας στα: 23733 50504 και 23733 50233.

Το εγχείρημά μας θα ολοκληρωθεί με τη συνδρομή της Εθελοντικής Οργάνωσης “Κids Save Lives” και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Παράρτημα Χαλκιδικής) τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Μ. Καρράς.

Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς» καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και λαμβάνει χώρα στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, στοχεύει στην βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με την βελτίωση της ενημέρωσης, και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής, και στην χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Η καρδιακή ανακοπή, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη με 400.000 περίπου θύματα κάθε χρόνο. Οι ανακοπές μπορεί να συμβούν οπουδήποτε, στον δρόμο, την δουλειά ή στην άθληση ή κατά την διάρκεια άλλης έντονης δραστηριότητας, η πλειοψηφία συμβαίνει στο σπίτι. Η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλή σε ποσοστά, ένας στους δέκα ασθενείς που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή έχει πιθανότητες επιβίωσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος. Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω σε θέματα καρδιακής ανακοπής και Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης μιας τόσο απλής διαδικασίας που όμως μπορεί να βοηθήσει ένα θύμα σε καρδιακή ανακοπή να επιβιώσει.