Τέσσερις μήνες μετά την άρση του lockdown στη Μόσχα, οι επιβαρυμένοι επιδημιολογικοί δείκτες στη Ρωσία οδήγησαν τις αρχές στην επαναφορά των μέτρων αυστηρών περιορισμού έναντι του κορωνοϊού που θα τεθούν εκ νέου σε ισχύ στις 28 Οκτωβρίου.

«Η Μόσχα θα επιβάλει εκ νέου μέτρα lockdown από τις 28 Οκτωβρίου για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα Covid-19» δήλωσε ο δήμαρχος, Σεργκέι Σομπιάνιν. Όλα τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμένουν κλειστά, με εξαίρεση αυτά που πουλούν βασικά αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε χθες, Τετάρτη, την καθιέρωση μιας εβδομάδας αργιών από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου και είπε ότι οι τοπικές αρχές έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν και περαιτέρω μέτρα.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, αριθμό ρεκόρ θανάτων λόγω Covid-19 για το προηγούμενο 24ωρο, 1.036, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, φτάνοντας τις 36.339.

Λόγω της έξαρσης της επιδημίας που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρωσία οι αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν έκτακτα μέτρα.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι όσοι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας είναι άνω των 60 ετών και ανεμβολίαστοι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για τέσσερις μήνες, από τις 25 Οκτωβρίου ως τις 25 Φεβρουαρίου.

Κρούσματα υποστελέχους της «Δέλτα»

Η Ρωσία έχει καταγράψει κάποια κρούσματα του υποστελέχους της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού που πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτικό από το Δέλτα, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Είναι πιθανό ότι το υποστέλεχος AY.4.2 θα εξαπλωθεί ευρέως, πρόσθεσε το RIA επικαλούμενο δηλώσεις του ανώτερου ερευνητή του κρατικού παρατηρητηρίου καταναλωτών, Καμίλ Καζίροφ.

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια περαιτέρω αύξηση των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στη Ρωσία, τα οποία βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ», σημείωσε.

Πηγή: cnn.gr