Τρία αιτήματα έθεσε η δημοτική αρχή Πολυγύρου προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Γιώργο Βουτσινό κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί. Η δημοτική αρχή ζήτησε την επαναλειτουργία του ΙΕΚ Χαλκιδικής στον Πολύγυρο και μάλιστα με επιχειρήματα που αφορούν την ύπαρξη κατάλληλων κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού, αλλά και την αμεσότητα των ειδικοτήτων που προτείνεται στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Το δεύτερο μάλιστα, όπως επισημάνθηκε από τον κ. Βουτσινό είναι και το μεγάλο ζητούμενο που θέτει το Υπουργείο με το νέο νόμο για την Επαγγελματική κατάρτιση.

Οι ειδικότητες που προτείνονται για το ΙΕΚ Χαλκιδικής είναι:

Τεχνικός Μηχανοτρονικής  – Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης – Βοηθός Νοσηλείας  – Τεχνικός Υπολογιστών –Στέλεχος Μηχανογραφημένης Λογιστικής – Βοηθός Φαρμακείου – Τεχνικός φαρμάκων καλλυντικών

Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν και αιτιολογήθηκαν ένα προς ένα ενώ παράλληλα δόθηκαν στον Γενικό, στοιχεία για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και την παροχή στήριξης όπου απαιτηθεί από πλευράς δήμου.

Η δημοτική αρχή έθεσε ακόμη δύο θέματα. Την ανάγκη λειτουργία σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στη Γαλάτιστα, αλλά και τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που αδικεί τον Πολύγυρο με 2 μόρια, ακριβώς επειδή είναι πρωτεύουσα νομού.

Νέο κτίριο για το ΙΕΚ ζητούν τα Μουδανιά

Ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς έθεσε ένα άλλο σοβαρότατο θέμα, της έλλειψης κτιρίου για το ΙΕΚ Μουδανιών που φιλοξενείται στον χώρο του ΕΠΑΛ. Ωστόσο, η μόνη ελπίδα για το συγκεκριμένο είναι να μεταφερθεί το κτίριο του πρώην ΤΕΙ. Στα Ν. Μουδανιά, ο δήμος αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα με τη μετακίνηση των ατόμων που φοιτούν στο σχολείο δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο είναι υποχρηματοδοτούμενο.

Σημαντικός ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων

Ο νέος νόμος για την επαγγελματική κατάρτιση χρειάστηκε τη συνδρομή των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων που αξιολογούν την κατάσταση σε κάθε περιοχή, προτείνουν ή απορρίπτουν προτάσεις ανάλογα με τα τοπικά κριτήρια για τη λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, είναι εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ανατολικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον παραπάνω σκοπό μαζί με φορείς της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού και άλλους εταίρους. Ο ίδιος μετείχε στη σύσκεψη και από την πλευρά του τόνισε μεταξύ άλλων: «Βάλαμε τις  βάσεις για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ειδικότερα, στο επόμενο εξάμηνο, για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά».