Το τέλος των καταστημάτων των ΕΛΤΑ ανά το πανελλήνιο, σηματοδότησε το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στη Βουλή, ανοίγοντας την πόρτα της εθελούσιας εξόδου για περίπου 2.000 υπαλλήλους πανελληνίως.

Τα δεδομένα επηρέασαν άμεσα πολλές ταχυδρομικές υπηρεσίες της χώρας, με σειρά να παίρνουν τώρα τα καταστήματα Αγίου Νικολάου και Νέου Μαρμαρά, τα οποία υποβαθμίζονται και βρίσκονται μία “ανάσα” πριν το οριστικό λουκέτο.

Παρά τις παρατεταμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής και των τοπικών κοινοτήτων με έγγραφα προς τις αρμόδιες αρχές και κινήσεις για αλλαγή της απόφασης δεν κατέστη δυνατό το αίτημα τους με αποτέλεσμα σήμερα χιλιάδες κάτοικοι να βρίσκονται σε απόγνωση!

Είναι γνωστό ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον πολίτη, που σήμερα είναι στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να τις στερηθεί.

Αυτή τη στιγμή τα καταστήματα των ΕΛΤΑ του Αγίου Νικολάου και του Νέου Μαρμαρά υπολειτουργούν μέχρι οι περιοχές αυτές να υποστούν την παντελή έλλειψη ταχυδρομικών υπηρεσιών με τους κατοίκους να είναι αναγκασμένοι καθημερινά να διανύουν ολόκληρα χιλιόμετρα, ώστε να μεταβούν στο πιο κοντινό κατάστημα για να εξυπηρετηθούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Νικολάου, κ. Αγαπητό Παρδάλη το ταχυδρομείο του χωριού αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο δύο ημέρες της εβδομάδας, Τρίτη και Πέμπτη: “Για την εξυπηρέτηση των δημοτών μας η κοινότητα του Αγ. Νικολάου σε συνεργασία με τον Δήμο Σιθωνίας έχουν τοποθετήσει ράφια στο ισόγειο του δημοτικού καταστήματος με αλφαβητική σειρά, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να λαμβάνουν την αλληλογραφία τους”, εξηγεί ο πρόεδρος του χωριού.

“Να φανταστείτε το ΕΛΤΑ του Αγ. Νικολάου λειτουργεί από την δεκαετία του ’40, είναι το παλαιότερο ταχυδρομείο το οποίο μάλιστα τότε εξυπηρετούσε και τις γύρω περιοχές. Το ταχυδρομείο μας έχει μια ιστορία, έχει εμβάσματα, πελάτες από το εξωτερικό, συνταξιούχους και πέρα από αυτό στο χωριό μας υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι οι οποίοι εξυπηρετούνται από αυτό.

Η κατάσταση που βιώνουμε είναι αρκετά δύσκολη και αποτελεί πρόβλημα, εν έτη μάλιστα 2021 που μιλάμε για εξέλιξη, αλλά δυστυχώς μας γυρνάνε χρόνια πίσω”, δηλώνει φανερά απογοητευμένος στο “xalkidiki politiki” ο ίδιος.

Όσον αφορά το ταχυδρομείο του Νέου Μαρμαρά ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού, Τέλης Ψιλογιάννης έκανε σαφές στο “xalkidiki politiki” ότι:“Προς το παρόν το κατάστημα του ΕΛΤΑ στον Ν. Μαρμαρά λειτουργεί τρείς φορές την εβδομάδα, μέχρι να κλείσει οριστικά“.

“Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα πάψει να λειτουργεί εντελώς, όπως και δεν γνωρίζαμε ότι θα λειτουργούσε τρεις φορές την εβδομάδα. Βρισκόμαστε στο σκοτάδι“, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της κοινότητας και ταυτόχρονα εξηγεί ότι:” εμείς κάναμε ότι ήταν δυνατό ώστε να μην υποβαθμιστεί το ΕΛΤΑ, στείλαμε επιστολές, ψηφίσματα, διαμαρτυρίες, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε στα αρμόδια όργανα”.

Ο ίδιος συνεχίζει και κάνει λόγο για ένα σοβαρό πρόβλημα σε ένα χωριό μάλιστα που τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του τουρισμού ο πληθυσμός του αυξάνεται σημαντικά:” Το θέμα αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τους δημότες του Ν. Μαρμαρά, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από καμία τέτοια υπηρεσία, μιας και η Εθνική Τράπεζα που είχαμε στο χωριό έκλεισε και αυτή οριστικά. Οι δημότες μας, αλλά και οι επισκέπτες θα έρθουν αντιμέτωποι με μία εντελώς άβολη διαδιακασία και θα “τρέχουν” για τα αυτονόητα 20 και 50 χλμ. μακρυά.

Σκεφτείτε και τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια να διανύουν καθημερινά τόσα χλμ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι “καταδικασμένοι” αυτής της απόφασης που μόνο ευνοϊκή δεν είναι. Να μην αναφερθώ και στο σοβαρό αντίκτυπο που θα επιφέρει όλο αυτό στον τουρισμό“, καταλήγει ο κ. Ψιλογιάννης.