Θεσμικά και οικονομικά είναι τα κύρια αιτήματα και θέματα που αναπτύχθηκαν από τους αιρετούς Α’ βαθμού στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πολυγύρου Αστέριο Ζωγράφο.

«Τα τελευταία χρόνια ο τακτικός προϋπολογισμός της χώρας μας μειώνει και τα χρήματα των δήμων. Φέτος προβλέπεται να έχουμε μείωση στους προϋπολογισμούς των δήμων κατά 120 εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπολογίζονται τα ανεξάρτητα χρήματα που παίρνουμε από ΕΣΠΑ ή Ταμείο Ανάκαμψης. Το θέμα είναι ότι μας μεταφέρονται αρμοδιότητες χωρίς κεφάλαια, κόντρα στις αποφάσεις του ΣτΕ. Ο Υπουργός ωστόσο δεσμεύτηκε ότι στο εξής θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις. Θα σας πως ένα παράδειγμα για το δικό μας καταφύγιο ζώων. Έχουμε ξοδέψει 500 χιλ. ευρώ και έχουμε πάρει κάτι παραπάνω από 9 χιλ. ευρώ», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ζωγράφος, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο δήμος σχεδιάζει άμεσα τη λειτουργία και ενός δεύτερου καταφυγίου αδέσποτων.

«Γίνεται προσπάθεια να επισπευστούν οι προσπάθειες για το πρόγραμμα Α. Τρίτσης. Ευχόμαστε ως τα Χριστούγεννα να εγκριθεί το πακέτο του προγράμματος κατά 50 τοις εκατό όπως είπε ο Υπουργός. Εμείς υποβάλλαμε   προτάσεις για 36 εκ. και πήραμε έγκριση 6 εκ. ευρώ για αγροτική οδοποιία», ανέφερε ο δήμαρχος.

Επιπλέον ο κ. Ζωγράφος αναφέρθηκε στο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού λέγοντας ότι αναμένουν οι δήμοι την προκήρυξη θέσεων κυρίως για μηχανικούς που έφυγαν στην περίοδο της κινητικότητας επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιστεύω ότι θα γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις κυρίως για τις θέσεις των μηχανικών, χωρίς τους οποίους δεν προχωρήσουμε ούτε τα πιο μικρά έργα», κατέληξε ο δήμαρχος Πολυγύρου.