Οι αδερφές Μήτσου, Άννα και Ασπασία, έχουν “γεμίσει” με επιτυχίες τη Χαλκιδική και αποδεικνύουν αμφότερες, όπως κι άλλοι αθλητές του νομού σε πολλά αθλήματα, πως η Χαλκιδική κρύβει… διαμάντια.

Όμως, η ιστορία των αδελφών Μήτσου είναι κάπως διαφορετική και προσελκύει τα βλέμματα. Με μπροστάρη τον πατέρα Μήτσου Θεοφάνη, σύμμαχο την μητέρα των κοριτσιών Μπαπαρουξή Χρυσούλα και τη δίψα των κοριτσιών Ασπασίας και Άννας, έχει δημιουργηθεί μια οικογένεια… πρωταθλητισμού.

Πρόσφατα, οι δύο αδερφές μεγάλωσαν τη συλλογή των κατακτήσεων με τα μετάλλια που έφεραν στον τόπο μας από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Taekwondo στην Κρήτη.

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, τα δύο κορίτσια ανοίγουν την καρδιά τους στο Xalkidiki Politiki και υπερτονίζουν την αγάπη τους για το άθλημα από το “μικρόβιο” που πήραν από τον μπαμπά.

Το λόγο πήρε πρώτα η μεγάλη αδερφή, η Άννα, μιλώντας για το άθλημα, την οικογένειά της, τις κατακτήσεις και όλα όσα της έχει προσφέρει ο αθλητισμός.

“Το Τaekwondo ήρθε στη ζωή μου σε πολύ μικρή ηλικία, 4 ετών. Προεκυψε γιατί ο πατέρας μου Μήτσου Θεοφάνης είναι ιδιοκτήτης του συλλόγου, Α.Σ. ΑΤΛΑΣ Ν .Τρίγλιας και έτσι ξεκίνησε η πρώτη μου επαφή με το άθλημα” αναφέρει η Μήτσου Άννα.

Δεν είναι απλό άθλημα

“Το Τaekwondo δεν είναι ένα απλό άθλημα, κρύβει μια βαθειά φιλοσοφία που μου τράβηξε ιδιαιτερα το ενδιαφέρον. Στο παρελθόν έχω ασχοληθεί και με άλλα αθληματα ωστόσο το taekwondo είναι μια πολεμική τέχνη που εκτός από την αυτοαμυνα που μου προσφέρει, η οποία είναι απαραίτητο εφόδιο για την σημερινή εποχή, είναι και ο δικός μου τρόπος να καλλιεργώ ακόμη περισσότερο τον ίδιο μου τον εαυτό. Ήθελα από μικρή ηλικία να πηγαίνω σε αγώνες και να βελτιώνονται συνεχώς”.

Χαραγμένη στη μνήμη μου η πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 

“Η πρώτη διοργάνωση που μου έρχεται στο μυαλό είναι η πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2018 που κατέκτησα την πρώτη θέση, ήταν σίγουρα μοναδική εμπειρία και ένιωσα τόσο περήφανη που θα μου δινόταν η ευκαιρία να εκπροσωπήσω την χώρα μου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η επόμενη διοργάνωση είναι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018 στη Λευκορωσία στο οποίο η στιγμή που είναι χαραγμένη στη μνήμη μου την πρώτη μέρα αγώνων μπαίνοντας στο στάδιο με όλους τους αθλητές της εθνικής ομάδας λέγαμε συνθήματα και ζητωκραυγάζαμε για τη χώρα μας, ένιωθα ρίγος και απέραντη υπερηφάνεια και το ταξίδι αυτό ολοκληρώθηκε κατακτώντας την 8η θέση στον κόσμο. Σίγουρα ακόμη μια εμπειρία είναι και η πιο πρόσφατη, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε στην Κρήτη πριν λίγες ημέρες στο οποίο κατέκτησα την 3η θέση. Μετά από σχεδόν 2 χρόνια αποχής από οποιαδήποτε διοργάνωση θεωρώ απέδειξα πως η σκληρή και συστηματική προπόνηση επιφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα και εύχομαι να ακολουθήσουν και ακόμη περισσότερες διακρίσεις”.

Σημαντικό που έχω στο ίδιο επίπεδο και την αδερφή μου. Βοηθάει η μία την άλλη 

“Καθώς και η αδερφή μου ασχολείται με το ίδιο άθλημα και είναι αθλήτρια εξίσου τόσο υψηλού επιπέδου θεωρώ πως μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει στην οικογένειά μας. Ξέρω πως οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει ένας άνθρωπος που θα καταλάβει πλήρως τι νιώθω και πόσο δύσκολη αλλά και ταυτόχρονα ευχάριστη είναι όλη αυτή η προσπάθεια. Σημαντικό είναι το γεγονός πως η μία μπορεί να βοηθήσει την άλλη περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον και μαζί μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη περισσότερα.

Άψογη η συνεργασία με το σύλλογο 

Η συνεργασία με τον σύλλογο Α.Σ. ΑΤΛΑΣ Ν. Τρίγλιας ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο όπως και η ενασχόληση μου με το συγκεκριμένο άθλημα, διότι ιδιοκτήτης και πρόεδρος του συλλόγου είναι ο πατέρας μου Μήτσου Θεοφάνης. Η συνεργασία με το σύλλογο είναι άψογη όπως και με τους προπονητές. Η βοήθεια που εισπράττουμε εγώ και η αδερφή μου είναι τεράστια και συνεχώς παλεύουν και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για εμάς, όπως και για όλους τους αθλητές του συλλόγου. Είναι πάντα δίπλα μας σε οποιοδήποτε επίπεδο προσφέροντας τα μέγιστα ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί ένας αθλητής”.

Στο πλευρό μου γονείς και προπονητές 

“Δίπλα μου σε όλη αυτή την προσπάθεια και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές είναι οι γονείς μου, Μήτσου Θεοφάνης και Μπαπαρουξή Χρυσούλα, που πραγματικά κάνουν τα πάντα και ακόμη περισσότερα ώστε να οδηγούμαι σε τέτοια αποτέλεσμα και διακρίσεις. Σίγουρα η αδερφή μου Μήτσου Ασπασία, που αν και μικρότερη από εμένα είναι πάντοτε στο πλάι μου και μαζί αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε για το καλύτερο, από την προπόνηση μέχρι και τον πιο σπουδαίο αγώνα. Φυσικα, οι άνθρωποι που χάρη αυτούς έχω κατακτήσει τις διακρίσεις μου στο χώρο του taekwondo και με έχουν βοηθήσει άπειρα και μου έχουν διδάξει απλόχερα τις γνώσεις τους αλλά και μεγάλη συναισθηματική στήριξη είναι οι προπονητές μου Πιπερίδης Αναστάσιος και η Παπαϊωάννου Δώρα”.

Μοναδική εμπειρία το Πανευρωπαϊκό της Κρήτης. Όποιος δουλεύει συστηματικά ανταμείβεται λέει η μαμά μου

“Το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης ήταν για εμένα μια αξέχαστη και μοναδική εμπειρία. Όταν ανεβαίνεις στο βάθρο έχοντας την Ελληνική σημαία στους ώμους η συγκίνηση είναι απερίγραπτα μεγάλη και η υπερηφάνεια ακόμη μεγαλύτερη. Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπείς τη χώρα σου και να κατορθώνει να σηκώσεις την ελληνική σημαία ψηλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η διάκριση στο συγκεκριμένο αγώνισμα (εναέριες τεχνικές γυναικών) στο οποίο κατέκτησα την 3η θέση, ηρθε σαν μια δικαίωση καθώς το 2019 από ένα εναέριο άλμα έπαθα ολική ρίξη χιαστού και ακολούθησε επέμβαση και μια αρκετά δύσκολη αποκατάσταση. Έτσι όμως, μετά από σχεδόν 3 χρόνια ήρθε αυτό το μετάλλιο και επιβεβαίωσε το ρητό που συνεχώς μου λέει η μητέρα μου, πως όλα για κάποιο λόγο γίνονται και πως όποιος δουλεύει συστηματικά αργά ή γρήγορα δικαιώνεται”.

Στη συνέχεια, η Ασπασία μίλησε για τα δικά της όνειρα, τις δικές της επιτυχίες και όλα όσα κερδίζει από την αδερφή της και την υπόλοιπη οικογένεια που βρίσκεται συνεχώς στο πλάι της.

“Το Taekwondo προέκυψε στην ζωή μου λόγω των γονιών μου. Απο μικρή ηλικία, γύρω στα 3 χρόνια, οι γονείς αποφάσισαν να ξεκινήσω το Τaekwondo ώστε να έχω κάποιες ασχολίες και πόσο μάλλον να κάνω ένα άθλημα το οποίο στηρίζεται στην πειθαρχία, την επιμονή και τον αυτοέλεγχο”, αναφέρει η Ασπασία Μήτσου.

Με τράβηξε το Taekwondo 

“Το Τaekwondo ξεχώρισε για μένα από την αρχή που το ξεκίνησα. Φυσικά μικρή εκτός από Τaekwondo έκανα και χορό αλλά το Τaekwondo με τράβηξε περισσότερο. Μου άρεσε γιατί ήταν ένας τρόπος να χαλαρώσω να ξεχάσω ό,τι με απασχολεί και να κάνω κάτι στο οποίο περνάω καλά. Συχνα εβλεπα βίντεο με αγώνες και είχα καταλάβει ότι αυτό που βλέπω θέλω να το κάνω και εγώ. Ακόμη, άκουγα ιστορίες από τον δάσκαλο μου απ’ άλλους μεγάλους αθλητές και ήθελα και εγώ να γίνω ένας από αυτούς”.

Αξέχαστο το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ρίμινι

“Αξέχαστες εμπειρίες που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη μου είναι η συμμετοχή μου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Taekwondo στο Rimini της Ιταλίας το 2019 στο οποίο κατάφερα να κατακτήσω την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Ηταν η πρώτη μου συμμετοχή σε μια μεγάλη διοργάνωση που θα εκπροσωπούσα, εκτός απο τον εαυτό μου, ολόκληρη τη χώρα και ήταν μεγάλη μου τιμή. Έτσι ένας από τους στόχους μου επιτεύχθηκε. Φυσικά και το φετινό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ηράκλειο της Κρήτης ήταν πολύ σημαντικό για μένα καθώς κατάφερα να διακριθω με δύο ασήμενια μετάλλια”.

Στηρίζουμε η μία την άλλη

“Το σπίτι με δύο πρωταθλήτριες για μένα είναι πολύ καλό και σημαντικό. Με την αδελφή μου καταλαβαίνουμε η μια την άλλη για ο,τι μας προβληματίζει γενικότερα, πόσο μάλλον και στο Τaekwondo που γνωρίζουμε τι αντιμετωπίζει η κάθε μία. Η αδελφή μου με στηρίζει πάντα και είναι δίπλα μου σε ότι χρειαστώ”.

Εξαιρετική η συνεργασία με τους προπονητές και το σύλλογο 

“Η συνεργασία με τους προπονητές μου και την ομάδα του “Α.Σ. ΑΤΛΑΣ ΝΕΑΣ ΤΡΙΓΛΙΑΣ” είναι εξαιρετική. Ξεκίνησα να είμαι σε αυτό τον αθλητικό σύλλογο διότι ο μπαμπάς μου έχει το γυμναστήριο στον οποίο είναι ο σύλλογος. Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Ο σύλλογος μου πάντα προσπαθεί σε συνεργαστεί με τους προπονητές μου  και να κάνουν το καλύτερο για μένα και την μελλοντική μου πορεία”.

Ο καθένας προσφέρει τα μέγιστα στον αγώνα μας

“Σε αυτό το μακρύ και δύσκολο ταξίδι που έχω ξεκινήσει έχω δίπλα μου πολλούς ανθρώπους.Οι γονείς μου, Μήτσου Θεοφάνης και Μπαπαρουξή Χρυσούλα, είναι πάντα εκεί για μένα, για ό,τι χρειαστώ. Η αδελφή μου, Μήτσου Άννα, το μεγαλύτερο στήριγμα μου, είναι συνεχώς δίπλα μου και με ενθαρρύνει να συνεχίσω. Βέβαια οι δάσκαλοι μου, Πιπερίδης Αναστάσιος και Παπαϊωάννου Δώρα, είναι δίπλα μου καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας μου και μου δίνουν συνεχώς συμβουλές για το πώς θα γίνω καλύτερη και πως θα μπορέσω να κατορθώσω όλους μου τους στόχους. Ακόμη, οι φίλοι μου είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας μου, καθώς είναι εκεί για μένα όταν τους χρειάζομαι”.

Απερίγραπτο συναίσθημα να κρατάς ψηλά την Ελληνική σημαία

“Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ηράκλειο της Κρήτης μου έχουν μείνει πολλές εμπειρίες. Φυσικά η δεύτερη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη που κατέκτησα είναι από μόνη της μια εκπληκτική εμπειρία. Επίσης, το να κρατάς την ελληνική σημαία ψηλά είναι ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που έχω νιώσει. Η περηφάνια και η συγκίνηση δεν περιγράφεται όταν ξέρεις ότι έχεις καταφέρει κάτι σημαντικό που προσπαθείς χρονια για να το κατακτήσεις. Παράλληλα, γνώρισα και πολλούς αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεργάστηκα με αξιόλογους προπονητές της εθνικής ομάδας. Κάποιοι από αυτούς τους αθλητές είναι και πρότυπα και η χαρά μου ήταν απερίγραπτη να τους γνωρίζω από κοντά. Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω έναν Ολυμπιονίκη τον Πύρρο Δήμα ο οποίος μας μίλησε για τις εμπειρίες του στον πρωταθλητισμό και για την πορεία του μέχρι την κορυφή”.