Με αυτοδιοικητική ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζεται να προσέλθει η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, που αναμένεται έως τις 20 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, την άλλη εβδομάδα, πιθανόν την προσεχή Τετάρτη οι δήμαρχοι πρόκειται να συναντηθούν με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους οποίους θα ενημερώσουν για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της αυτοδιοίκησης, ζητώντας παράλληλα να παρέμβουν από το βήμα της βουλής.

Τα ζητήματα που θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των αιρετών είναι τα συμπιεσμένα οικονομικά των δήμων, το προσωπικό, η καταστατική θέση των αιρετών, οι αρμοδιότητες, ενώ το κύριο βάρος θα πέσει στο μείζον θέμα της αύξησης του κόστους της ενέργειας, που φέρνει ήδη δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις και στους δήμους, με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκαστούν να προβούν σε αυξήσεις των δημοτικών τελών για το 2022.

Η ηγεσία της ΚΕΔΕ πρόκειται να διατυπώσει ξεκάθαρα τις θέση της για το θέμα που ανέκυψε με τις αυξήσεις, ζητώντας την ένταξη των δήμων στο μηχανισμό στήριξης που δημιουργεί η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά, δεδομένου ότι σε πολλούς δήμους άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι “φουσκωμένοι” λογαριασμοί.

Οι ανησυχίες των δημάρχων πάντως εκφράστηκαν με έντονο τρόπο και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπέρογκα κόστη που θα κληθούν να πληρώσουν οι ΟΤΑ, διαμηνύοντας πως αν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη των δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων, μοιραία, θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαρισμού, φωτισμού, αλλά και στην ύδρευση και άρδευση.

«Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς προσδιορίζεται για την άλλη Τετάρτη, ενώ γίνεται προσπάθεια να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό τη μεθεπόμενη εβδομάδα, στον οποίο θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στους δήμους» ανέφερε στο makthes.gr ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια