Επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα προγραμματίζουν τα Σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής. Ήδη την Παρασκευή πραγματοποίησαν απεργιακή κινητοποίηση τα σωματεία «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ», «ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ», και «ΣΤΟΑ 59». Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο του Στρατωνίου με κύριο αίτημα τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου των υπογειτών, Χρήστος Ζαφειρούδας, η εταιρία οφείλει να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη εργασιών στις Σκουριές και να διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ώστε να πάψει η αγωνία εκατοντάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτή τη στιγμή στην Ελληνικός Χρυσός εργάζονται 1134 άτομα, και 350 άτομα δουλεύουν σε εργολάβους. Ωστόσο είναι ορατός ο κίνδυνος απολύσεων αν κλείσουν οι Μαύρες Πέτρες και μπει το εργοστάσιο σε καθεστώς συντήρησης. «Το μόνο παραγωγικό εργοστάσιο θα είναι μόνο η Ολυμπιάδα. Πώς θα επιβιώσουν όλες αυτές οι οικογένειες που βασίζουν τη ζωή τους στη μεταλλευτική δραστηριότητα ως εργασιακή απασχόληση στην περιοχή», τονίζει ο κ. Ζαφειρούδας.

Τις κινητοποιήσεις σητρίζει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος που μεταξύ άλλων διεκδικεί:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και αναβαθμισμένα δικαιώματα για όλους τους μεταλλωρύχους. Κανείς μεταλλωρύχος χωρίς ΣΣΕ.