Το δυναμικό παρόν στα αναπτυξιακά δρώμενα της Χαλκιδικής δίνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Χαλκιδικής που είναι η μετεξέλιξη της ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ, μετά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με τη συμμετοχή όλων των δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, αλλά και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γιώργο Πασαλή, στο εξής οι δήμοι και η περιφέρεια θα μπορούν να παίρνουν μεγάλα έργα δημοσίου, σε αντίθεση με προγράμματα όπως το Leader που διεκδικούσαν ως τώρα με μικρά ποσά. «Υπάρχουν δήμοι στη Χαλκιδική, με εξαίρεση τη Ν. Προποντίδα που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες. Δεν είναι ευθύνη των δημάρχων αλλά δεν μπορούν να διεκδικήσουν και έργα. Εμείς θα μπορούμε να πάρουμε έργα με μελέτη και επίβλεψη, ή να κάνουμε και προσφορές και να αναζητήσουμε προσωπικό ανάλογα με τη συνεργασία των δημάρχων», τόνισε ο κ. Πασαλής. «Όλα αυτά για τον Οργανισμό είναι νέα πνοή και δύναμη καθώς αυξάνουμε τις δυνατότητες που έχουμε σε μεγάλο βαθμό. Εξήγησα τους δημάρχους ότι δουλεύουμε στο εξής με ιδιωτικά κριτήρια. Που σημαίνει ότι «τέλος στις παρατάσεις»  και εκτέλεση έργων με προθεσμίες, αλλιώς υπάρχει ποινική ρήτρα. Η αγορά στη Θεσσαλονίκη είναι πανάκριβη,  σαν να μπαίνεις συνέταιρος στα έργα των δήμων. Εμείς επιθυμούμε να βοηθήσουμε τους δήμους της Χαλκιδικής. Ωστόσο, ήδη μας ζήτησαν να συνεργαστούμε αρκετοί δήμοι εκτός νομού. Επιδιώκουμε όμως το τοπικό καλό σε πρώτη φάση», δήλωσε ο κ. Πασαλής.

Το διάστημα αυτό ο Αναπτυξιακός Οργανισμός υλοποιεί το πρόγραμμα Leader. Επιδίωξη είναι η πρωτιά ανά την Ελλάδα στην απορρόφηση κονδυλίων για έργα που σημαίνει ότι θα υπάρξει και το ανάλογο μπόνους. Στις αρχές του νέου έτους τα νέα προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα θα διεκδικηθούν από τον Οργανισμό σε τοπικό επίπεδο.