Ένα μεγάλο μπράβο αξίζουν τα παιδιά της ΣΤ’ Τάξης του δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου. Τα παιδιά, δουλεύοντας ανεξάντλητα και με πολύ μεράκι ολοκλήρωσαν μια εργασία, στο πλαίσιο προγράμματος, με θέμα τη Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες της Ευρώπης και την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Στόχος του σχεδίου εργασίας ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις κουλτούρες των άλλων κρατών-μελών της, να κατανοήσουν βασικές έννοιες που συγκροτούν το θεσμό της Ε.Ε. και να μάθουν από το όραμα της Ε.Ε. για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Περιγραφή του προγράμματος:

Υλικό υπό μελέτη αποτέλεσαν οι αντίστοιχες ενότητες για την Ευρώπη από το βιβλίο της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, της Ιστορίας αλλά και της Γεωγραφίας. Ταυτόχρονα, όμως, οι μαθητές ανέλαβαν και πολλές σχετικές δραστηριότητες πέραν αυτών του βιβλίου.

Ορισμένες από τις δραστηριότητες:

Τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς μίλησαν για τη σημαία της Ευρώπης και την καταγωγή του ονόματός της, σχεδίασαν σε ριζόχαρτο το χάρτη της και στη συνέχεια κατασκεύασαν έναν δικό τους. Επίσης, εξασκήθηκε ο καθένας ατομικά με ριζόχαρτο σχετικά με το πώς να ζωγραφίσει με το χέρι τον χάρτη της ηπείρου.

Με τη βοήθεια των σχολικών βιβλίων οι μαθητές γνώρισαν λόγιους Ευρωπαίους συγγραφείς, μουσικούς κι επιστήμονες κι εξέτασαν τις ιστορικές εξελίξεις στην Ευρώπη από το 15ο αι. Διδάχτηκαν για τις αξίες που προέκυψαν από τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, της ισότητας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και τα αποτυπώσανε όλα αυτά σε συνθήματα στην τάξη αλλά και σε εκθέσεις τους. Επίσης, μελετήσανε το κλίμα και τη γεωμορφολογία της ηπείρου.

Διαβάσανε κείμενα πέραν του βιβλίου για τη σημασία, το έργο και τις αξίες της Ε.Ε. και καταπιαστήκανε με διάφορες ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες για τις έννοιες υπό μελέτη.

Γράψανε εκθέσεις που καλλιέργησαν το γραπτό λόγο των μαθητών. Τα παιδιά εκτύλιξαν τη φαντασία τους γράφοντας για ένα ταξίδι με το Χριστόφορο Κολόμβο, ένα γράμμα στον Γουτεμβέργιο, τις συνθήκες ζωής των αγροτών της Γαλλίας του 18ου αιώνα. Επιπλέον, συνέταξαν ένα κείμενο για τη σημασία της Ε.Ε και τις ομοιότητες που ενώνουν τους λαούς της.

Στη συνέχεια, τα παιδιά εργάστηκαν για να γνωρίσουν βασικά μνημεία, παραδόσεις και άλλα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς διαφορετικών λαών της Ευρώπης κατ’ επιλογήν των μαθητών (Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ουγγαρίας). Ετοίμασαν παρουσιάσεις σε μορφή power point αλλά και σε έντυπη μορφή.

Ακολούθησε παρουσίαση των χωρών στην ολομέλεια της τάξης και συζήτηση, ώστε όλοι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με όλες τις χώρες. Επιπλέον οι έντυπες παρουσιάσεις αναρτήθηκαν στο διάδρομο του σχολείου προς ενημέρωση και των υπόλοιπων μαθητών του.

Όλοι οι μαθητές μελέτησαν το υλικό των συμμαθητών τους, πήραν μια γεύση από όλες τις χώρες και κατέγραψαν πιθανές ερωτήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν στους εαυτούς τους στο τέλος του προγράμματος σχετικά με τα έθιμα και τις παραδόσεις μιας χώρας, αλλά και των γενικών χαρακτηριστικών της.

Μέσα από τη γνωριμία με τις διαφορετικές χώρες, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με έθιμα άλλων λαών και αναβίωσαν κάποια από αυτά, όπως το «φάρσα ή κέρασμα» από την Αγγλία «μοιράζοντας» φάρσες σε όλες τις τάξεις του σχολείου.

Τέλος, με την προτροπή της δασκάλας, τα παιδιά σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων, βασισμένο πάνω σε όλα όσα έμαθαν μέσα από το ταξίδι… ετοίμασαν πόλεις-σταθμούς πάνω σε ένα χάρτη της Ευρώπης, 100 κάρτες ερωτήσεων γενικών και ειδικών γνώσεων, οδηγίες χρήσης και κανόνες του παιχνιδιού και έπαιξαν… με την ψυχή τους! Η επανάληψη του παιχνιδιού τους βοήθησε να εμπεδώσουν ακόμη περισσότερο όλα όσα αποκόμισαν από τη μελέτη.

Φυσικά, στο τέλος όλοι οι μαθητές έλαβαν ένα προσωπικό βιβλίο-πορτφόλιο με ένα ιδιαίτερο εξώφυλλο που περιελάμβανε το σύνολο των εργασιών τους ως αναμνηστικό της μελέτης τους.

Το αποτέλεσμα του προγράμματος

Μελετώντας την Ευρώπη και την Ε.Ε από άποψη κοινωνική, πολιτική, γλωσσική, ιστορική και γεωφυσική και μέσα από τη δημιουργία του παιχνιδιού οι μαθητές κατάφεραν:

  • Να κατανοήσουν τους στόχους που θέτει η Ε.Ε για προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των κρατών και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, προιόντων και υπηρεσιών.
  • Να γνωρίσουν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς των διαφορετικών χωρών, και την αξία της διαφορετικότητας τους.