Το βιβλίο με τίτλο “Νικητιανοί στο Γκαίρλιτς 1916-1919″ του Νικητιανού συγγραφέα κ. Άγγελου Φ. Μάντσιου τυπώθηκε τον Ιούλιο του 2021 σε 1.100 αντίτυπα από τις “ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ GRAFIS ΜΕΠΕ” και κυκλοφόρησε την Κυριακή στις 7 Νοεμβρίου.

Η παρουσίαση του βιβλίου, ωστόσο ακυρώθηκε καθώς όπως μας πληροφόρησε ο κ. Μάντσιος αυτό συνέβη λόγω της έξαρσης της πανδημίας: “Ζητώ συγγνώμη από τον κόσμο για την απόφαση μου να αναβάλλω την παρουσίαση του βιβλίου”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντσιος τονίζοντας ότι: “Υπόσχομαι όμως, ότι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν να οργανώσουμε στο μέλλον μια σεμνή παρουσίαση”.

Ο ίδιος μάλιστα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Δήμαρχο Σιθωνίας, κ. Κυπαρίσση Ντέμπλα και την αντιδήμαρχο πολιτισμού, κ. Κ. Γιουβαρλάκη για την θερμή τους ανταπόκριση στο αίτημά του, ώστε να τεθεί η παρουσίαση υπό την αιγίδα του Δήμου Σιθωνίας, αλλά και τους χορηγούς για την ευγενή προσφορά ώστε να εκδοθεί το σύγραμμα του.

“Νικητιανοί στο Γκαίρλιτς 1916-1919”

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό, συναισθηματικής αξίας βιβλίο όπου ο συγγραφέας κ. Μάντσιος το αφιερώνει στη μνήμη των πέντε Νικητιανών που έζησαν την τραγωδία του Γκαίρλιτς και ένας από αυτούς απεβίωσε αιχμάλωτος, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας.

“Το βιβλίο, αφορά μια γκρίζα σελίδα της Ελληνικής ιστορίας, αφορά την ιδιότυπη εθελουσία-αιχμαλωσία του τέταρτου σώματος στρατού με έδρα την Καβάλα κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου από τους Γερμανούς. Οδηγήθηκαν όλοι το Σεπτέμβριο του 1916 με τρένα στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας, μιας πόλης της Σιλεσίας τότε στα σύνορα με την Πολωνία…έμειναν εκεί για δυόμιση χρόνια κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες μεταξύ των στρατιωτών και πέντε συμπατριώτες μου Νικητιανοί. Οι τέσσερις επέστρεψαν τον Αύγουστο του 1919 στη Νικήτη, ο πέμπτος όμως που ήταν ο μικρότερος αδερφός του παππού μου, απεβίωσε στην αιχμαλωσία την 6η Αυγούστου το 1917″, περιγράφει ο συγγραφέας στο xalkidiki politiki. 

Ο Άγγελος Φ. Μάντσιος παρουσιάζει με σεβασμό και τρυφερότητα τις πληροφορίες για τους ήρωες του, τους “Νικητιανούς του Γκαίρλιτς”, και ξεδιπλώνει τις λογοτεχνικές του αρετές όταν μιλά για αυτούς, ειδικά για την σχέση τους με την κακοτράχαλη θάλασσα, που “σχεδόν όλους μας γοητεύει και μας συναρπάζει”…

Σύμφωνα με τον συγγραφέα η προσπάθεια ολοκλήρωσης του βιβλίου ήταν δύσκολη καθώς τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν κατά  τη χρονική περίοδο εκείνη όπου ο εθνικός διχασμός βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και ως εκ τούτου τα διαθέσιμα ντοκουμέντα-έγγραφα ήταν λιγοστά.

“Την απόφαση μου να γράψω αυτό το βιβλίο βάρυνε κυρίως ο χαμός του συγγενή μου, του αδερφού του παππού μου, αλλά καθώς και η λήθη που επικράτησε τελικά και αυτοί οι άνθρωποι ξεχάστηκαν από την μικρή κοινωνία μας”, καταλήγει ο ίδιος κάνοντας γνωστές μέσα από το βιβλίο του άγνωστες πτυχές του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

“…Ο Δημήτρης δεν ξαναγύρισε στο χωριό. Έμεινε εκεί, στα χώματα του Γκαίρλιτς, χτυπημένος από τις κακουχίες. Το όνομά του είναι χαραγμένο στην αναθηματική γρανιτόπλακα, στο Ελληνικό Στρατιωτικό Τμήμα του Δημοτικού Κοιμητηρίου του Γκαίρλιτς: ΜΑΝΤΖΙΟΣ(ΜΑΝΤΣΙΟΣ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ιωάννη,στρ/της, απεβ. 6/8/1917”, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα απόσμασμα του βιβλίου “Νικητιανοί στο Γκαίρλιτς”.

Το συγκεκριμένο βιβλίο διατίθεται δωρεάν.

Ο Δήμαρχος Σιθωνίας εξαίρει το έργο του κ. Μάντσιου

“Εξαίρω το συγγραφικό έργο του κ. Άγγελου Φ. Μάντσιου που για ακόμη μια φορά ξεδιπλώνει τις λογοτεχνικές του αρετές και παρουσιάζει το πέμπτο στη σειρά βιβλίο του “Νικητιανοί στο Γκαίρλιτς”. Ένα βιβλίο γραμμένο με αγάπη και μεράκι, αφιερωμένο στη Νικήτη και στους Νικητιανούς”, δηλώνει χαρακτηριστικά στο xalkidiki politiki ο Δήμαρχος Σιθωνίας, κ. Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Ο κ. Ντέμπλας κατέληξε λέγοντας ότι: “Εύχομαι στο συγγραφέα να συνεχίσει με το ίδιο πάθος και φλόγα και μέσα από τα έργα του να προσφέρει στη Νικήτη, στους Νικητιανούς, στη Σιθωνία”.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Άγγελος Μάντσιος του Φιλώτα, γεννήθηκε το 1942 στη Νικήτη Χαλκιδικής. Ο ίδιος αρθογραφεί σε περιοδικές εκδόσεις του Λαογραφικού Ομίλου  Πολυγύρου και του Παγχαλκιδικού Συλλόγου του Αριστοτέλη και έχει γράψει ακόμη τέσσερα βιβλία με τίτλους : “Νικητιανών Θαλασσινές Διαδρομές”, “Προσωπογραφήματα”, “Η Μεγάλη Μάχη” και το “Ταξίδι στην Αθήνα”.