Στις 25 και 26 Νοεμβρίου θα κριθεί η τύχη 8 οικοπέδων, γης αδιανέμητης, βάσει απόφασης του ΥΠΑΑΤ και εφαρμογής της από το Τμήμα Πολιτικής Γης της Αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής που έχει κοινοποιήσει τη διενέργεια δημοπρασιών. Πρόκειται για εκτάσεις της Σάρτης του δήμου Σιθωνίας όπου έχει προκληθεί σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των κατοίκων που ζητούν να χρησιμοποιηθούν οι εκτάσεις από τον δήμο προς όφελος της τοπικής κοινότητας.

Η δημοπρασία για την κάθε έκταση αφορά τουριστική αξιοποίηση με 25ετές εκμίσθωση και τίμημα που ποικίλει από 2.500 ευρώ τον χρόνο, ως 5.600 ευρώ ετησίως περίπου, ανάλογα με το μέγεθος της έκτασης.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας στήριξε το αίτημα της Σάρτης και μετά την ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, επισκέφτηκε με τοπική αντιπροσωπεία τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο. Στο μεσοδιάστημα μάλιστα κοινοποιήθηκε έγγραφο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το οποίο ο δήμος Σιθωνίας ζητά να λάβει ο ίδιος τις εκτάσεις προς αξιοποίηση.

Αυτή τη στιγμή έχει υποβληθεί αίτημα αναβολής των δημοπρασιών προς το Τμήμα Πολιτικής Γης, με το αιτιολογικό των επικίνδυνων υγειονομικών συνθηκών λόγω covid και για τον επιπλέον λόγο ότι εκκρεμεί το αίτημα του δήμου προς το ΥΠΑΑΤ, οπότε μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα για τις εκτάσεις.

Να σημειωθεί ότι μαζί με τα οχτώ οικόπεδα στη Σάρτη πρόκειται να δημοπρατηθούν και δύο ακίνητα, ένα στη Νικήτη και ένα στο Ν. Μαρμαρά, για «επαγγελματικές
δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα» το πρώτο, και τουριστικούς σκοπούς το δεύτερο.