Ημέρα μνήμης και τιμής ήταν η Κυριακή 14 Νοεμβρίου για την Κασσάνδρα. Η επέτειος του Χαλασμού της Κασσάνδρας τιμήθηκε από όλους στο μνημείο της Ν. Ποτίδαιας, όπως άλλωστε κάθε χρόνο.

Όπως τόνισε η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, οι νέοι του τόπου θα πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία μας και πώς εδώ δόθηκε μια μεγάλη μάχη το 1821, παρόλο που ακολούθησε όντως ο Χαλασμός. Ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς, επεσήμανε από την πλευρά του, ότι το παράδειγμα της αυτοθυσίας των Χαλκιδικιωτών θα πρέπει να το δουν όχι μόνο οι Χαλκιδικιώτες άλλα όλοι οι νέοι. «Εμείς θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που λέγεται ελληνισμός», δήλωσε.

Με αφορμή την ημέρα μνήμης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης έστειλε το δικό του μήνυμα απέναντι στις τουρικικές προκλήσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «εμείς δεν υποχωρούμε, σεβόμενοι τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Κάλεσμα στους νέους να τιμήσουν και να προασπίσουν την ελευθερία ως μοναδική παρακαταθήκη των πεσόντων ηρώων έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 Χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, κατά τον φετινό εορτασμό του Ολοκαυτώματος της Κασσάνδρας,  η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας και η Καλλιτεχνική Στεγη Ποντίων Β. Ελλάδος προχώρησαν σε αναβίωση του ιστορικού γεγονότος της αρχής της Επανάστασης του 1821 από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, την διάβαση του Προύθου ποταμού από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και την μάχη του Δραγατσανίου. Οι στολές ήταν ακριβή αντίγραφα της εποχής φτιαγμένες από την Παμμακεδονική (από την τεχνήτρια- μοδίστρα της Μαρία Σούστα). Οι εθελοντές – αναβιωτές ήταν Πόντιοι της Καλλιτεχικής Στέγης γιατί είναι γνωστό ότι ο Ιερος Λοχος 1821 αποτελούνταν από Πόντιους φοιτητές του εξωτερικού της εποχής και ο ίδιος ο Υψηλάντης ήταν Πόντιος. Οι δε αξιωματικοί συνεργάτες του Υψηλάντη ήταν Μακεδόνες  όπως ο Γεώργιος Λασσάνης και ο Γιωργάκης Ολύμπιος. Οι σημαίες των επαναστατικών δυνάμεων του Αλέξανδρου Υψηλάντη είχαν ως σύμβολα τον Σταυρό (ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ) τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και τον αρχαίο ελληνικό αετό Φοίνιξ, που αναγεννάται από τις στάχτες του, σύμβολο διαχρονικότητας του Ελληνισμού.