Πρόγραμμα D2D παρουσιάσεων της χαρτογραφημένης προσκυνηματικής περιήγησης με τίτλο «από την Αρναία στον Άθωνα» πραγματοποίησε στην Αγία Πετρούπολη (23 – 27.10.21) ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Στυλιανός Βαλιάνος, με στόχο όπως ο ίδιος αναφέρει «την ποιοτική επαναπροσέλκυση Ρώσων ταξιδευτών στην προαθωνική χερσόνησο».

Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki και στη Σουζάνα Καζάκα, ο κ. Βαλιάνος ανέφερε ότι τώρα είναι η εποχή, οι χειμερινοί μήνες, που ουσιαστικά βάζουν στο κάδρο των τουριστικών οργανισμών και των τουριστικών πρακτορείων μία περιοχή.

«Γι’ αυτό και βλέπετε ότι  κινούμαστε εν μέσω χειμώνα για να προβάλλουμε τον τόπο μας. Είναι γνωστό ότι ο δήμος Αριστοτέλη εκπονεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης με πολλές εναλλακτικές μορφές του και μία από αυτές είναι ο προσκυνηματικός τουρισμός. Και πού αλλού θα μπορούσε να μιλάει κανείς για προσκυνηματικό τουρισμό αν όχι στον δήμο Αριστοτέλη ο οποίος έχει την παγκόσμια μοναδικότητα να γειτνιάζει με το λίκνο της Ορθοδοξίας το Άγιο Όρος», τόνισε ο κ. Βαλιάνος.

Για την επίσκεψη στην Αγία Πετρούπολη, ο δήμαρχος Αριστοτέλη σημείωσε ότι οι κάτοικοί της γνωρίζουν την περιοχή μας, γνωρίζουν το Άγιο Όρος και έχουν υποσχεθεί στον εαυτό τους ότι έστω και μία φορά στη ζωή τους θα επισκεφθούν την περιοχή.

«Αυτό που κάναμε είναι να τους προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών που περιλαμβάνει μεν και το προσκύνημα στο Άγιο Όρος αλλά αυτό που αναδείξαμε εμείς είναι τί μπορεί να κάνει κανείς έξω από το Άγιο Όρος, καθώς η περιοχή μας και η επικράτεια του δήμου Αριστοτέλη έχει από μόνη της προσκυνηματικό ενδιαφέρον. Να σας πω εδώ ότι έχουμε ολοκληρώσει και μία ηλεκτρονική μπροσούρα, ένα φυλλάδιο πολύ σημαντικό όπου καταγράφεται το σύνολο των προσκυνημάτων της περιοχής μας, με ιστορικά κείμενα, με κείμενα που δίνουν το σύνολο της πληροφορίας, και όλο αυτό μπορεί να διαχυθεί ως πληροφορία τόσο προς τα τουριστικά πρακτορεία που θέλουν να λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και να αποτελέσει ένα εργαλείο για τους επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής, οι οποίοι θα μπορούν να το καρφιτσώσουν ουσιαστικά στις ιστοσελίδες τους και να δημιουργήσουν ακόμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας, Πραγματικά ο δήμος Αριστοτέλη έχει πολύ σημαντικά προσκυνήματα, Άγιος Στέφανος, προσκύνημα Μεγάλης Παναγιάς, Παλαιοχώρι με το μοναστήρι μας, Μονή ζυγού, ο Άγιος Παύλος στην Ιερισσό και άλλα πολλά που δεν θέλω να αδικήσω κάποιο από αυτά, που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για κάποιον που θέλει να κάνει προσκυνηματικό τουρισμό. Νομίζω ότι κάποιος ερχόμενος εδώ, μπορεί να δει και τα υπόλοιπα. Δηλαδή για παράδειγμα η Ουρανούπολη  που δέχεται τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τις μεγαλύτερες ροές προσκυνηματικού τουρισμού έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα σε επίπεδο κοσμηματοποιίας, σε επίπεδο αγιογραφίας, σε επίπεδο εκκλησιαστικών ειδών. Είναι μια παράλληλη αγορά που λειτουργεί δίπλα στον προσκυνηματικό τουρισμό και στηρίζει πολύ σημαντικούς οικονομικούς πυλώνες της περιοχής μας. Ανταποκρίθηκαν οι κάτοικοι της Πετρούπολης και σε θεσμικό επίπεδο, γίναμε δεκτοί τόσο από τον πρόεδρο της τοπικής Βουλής όσο και από την Επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων αλλά και την Επιτροπή τουριστικών υποθέσεων και όλοι αυτοί ταυτόχρονα με τα πρακτορεία τουρισμού που εξειδικεύονται στο κομμάτι της προσκυνηματικής περιήγησης θα έρθουν στην περιοχή τον Απρίλιο για να ολοκληρώσουν ουσιαστικά αυτή τη δικτύωση και για να δουν ιδίοις όμμασι αυτά που εικονικά τους παρουσιάσαμε  στην Αγία Πετρούπολη. Είμαι πολύ αισιόδοξος πάνω σε αυτό το κομμάτι και ο δήμος Αριστοτέλη προχωράει αναπτυξιακά σε επίπεδο τουρισμού διότι αυτή η περιοχή το αξίζει», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Βαλιάνος.