Ως Εισηγητής του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα: «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Πάνας Απόστολος κατά την πρώτη ανάγνωση.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, το κύμα ακρίβειας της ενέργειας και τους λάθους είναι σύμφωνα με τον κ. Πάνα μερικά από τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχεται σύσσωμος ο πρωτογενής τομέας.

Μάλιστα ο Βουλευτής υπογράμμισε και τον αγώνα ράλι των τιμών των λιπασμάτων, του πετρελαίου κίνησης και του ρεύματος που έχουν ως αποτέλεσμα  στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών στις ζωοτροφές, που αγγίζουν το 70% κι αναμφίβολα όπως τόνισε επιβαρύνουν τον κτηνοτροφικό κλάδο, καθώς αποτελούν το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής.

Παράλληλα, ο κ. Πάνας τόνισε και το θέμα που έχει προκύψει με τα βοσκοτόπια και το οποίο ήδη έχει αναδείξει Κοινοβουλευτικά, ζητώντας την τροποποίηση της αιφνιδιαστικής και τιμωρητικής με την υπ’ αριθμό 1217/264725 ΚΥΑ.

Αναντίρρητα ο Βουλευτής αναγνώρισε την προσπάθεια διευκόλυνσης του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εντούτοις ανέφερε πως δε φτάνει μόνο αυτό, καθώς οι σύγχρονες προκλήσεις είναι πολλές, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της κλιματικής κι ενεργειακής κρίσης, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εγκαταστάσεων και η ευζωία του εκτρεφόμενου ζωικού κεφαλαίου.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον Υπουργό, ο κ. Πάνας ανέφερε πως το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο μιλά για εκσυγχρονισμό ενώ ακόμη και η πρόβλεψη δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής δικαιολογητικών απουσιάζει.

Κλείνοντας ο Βουλευτής επεσήμανε: «Σκοπός μας είναι να μη σταματήσει η γεωργοκτηνοτροφικη παραγωγή στη χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν η εισαγωγή να υπερνικά την εγχώρια παραγωγή. Αναμφίβολα πρέπει ο τομέας να εκσυγχρονιστεί και να επιλυθούν γραφειοκρατικά ζητήματα τα οποία θα λύσουν τα χέρια τον ανθρώπων, που μάχονται καθημερινά για τα προς το ζην, με εγγυήσεις απορρόφησης της παραγωγής».