Επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου με την οποία προτείνει την 3η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού ως προϋπόθεση ισχύος για τους άνω 60 προκειμένου να είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και να μπορούν να ταξιδέψουν εντός της Ε.Ε.

Τη σχετική πρωτοβουλία την είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στο διάγγελμά του για την πανδημία του κορονοϊού, όταν είχε ανακοινώσει ότι στη χώρα μας, «το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του».

Τότε είχε δηλώσει ότι θα εισηγηθεί στην πρόεδρο της Κομισιόν και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να είναι έγκυρο για τους άνω των 60 μόνον αν γίνει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο.

Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της ΕΕ με το νέο κύμα της πανδημίας , γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα και σημειώνει ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος προκειμένου να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες της Ε.Ε, εδικά από τη στιγμή που η τρίτη δόση του εμβολίου έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην προστασία των πολιτών από βαριά συμπτώματανοσηλείες και θανάτους.

 

Ο πρωθυπουργός επομένως προτείνει να είναι η τρίτη δόση του εμβολίου απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορούν να ταξιδέψουν οι πολίτες άνω των 60 ετών εντός της Ε.Ε και αυτό να γίνει μέσω του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Τονίζει μάλιστα ότι έτσι θα μπορέσουν τα εθνικά συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν ένα νέο μεγάλο κύμα νοσηλειών.

 

Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν 1
Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν 1

 

Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν 2
Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν 2